Svijet

Platinasti jubilej: Kraljica Elizabeta II 70 godina na britanskom tronu

banner

Elizabeth Alexandra Mary Windsor, poznatija kao kraljica Elizabeta II, ove godine obilježava 70 godina od preuzimanja prijestolja britanske monarhije.

Kraljica Elizabrtha koja je na prijestolju od 1952. godine, stekla je titulu monarha s najdužim stažom u britanskoj povijesti.

Buckinghamska palača je ranije ove godine objavila popis slavljeničkih događaja planiranih za ljeto, koji uključuju koncerte, posebne ceremonije, ulične zabave i dodatni praznik za javnost.

Rođena 21. aprila 1926., Elizabetha II je preuzela prijestolje 6. februara 1952. godine, smrću svog oca kralja Georgea VI.

– Titulu najdužeg staža preuzela 2015. –

Godine 2015. postala je britanski monarh s najdugovječnijim stažom, ostavivši iza sebe rekord kraljice Viktorije koja je na prijestolju sjedila 63 godine i sedam mjeseci.

Njena zvanična krunidba održana je u Westminsterskoj opatiji, 2. juna 1952.

Princeza Elizabeta od Yorka je postala prijestolonasljednica kada je 1936. godine njen amidža, kralj Eduard VIII, abdicirao, a Elizabetin otac postao kralj pod imenom George VI, čime je mlada princeza postala nasljednica u dobi od 10 godina.

Elizabeth nikada nije išla u školu, ali je podučavana kod kuće. Pridružila se ženskoj pomoćnoj teritorijalnoj službi i školovala se za vozača kamiona i mehaničara 1945. godine, kada je imala 18 godina.

– Porodica –

Philip Mountbatten i princeza Elizabeth službeno su objavili svoje zaruke u julu 1947., a vjenčali su se u Westminsterskoj opatiji 20. novembra 1947.

Kraljica i Filip imali su dvoje djece, princa Charlesa i princezu Anne, prije nego što je onda preuzela prijestolje. Dobili su još dvoje djece, princa Andrewa i princa Edwarda nakon što je postala kraljica. Imali su osmoro unučadi i 10 praunučadi.

Princ Filip preminuo je 9. aprila 2021. u dobi od 99 godina.

– Platinasti jubilej –

Elizabeth je prvi britanski monarh koji je doživio platinasti jubilej, što znači 70 godina na prijestolju.

Ona je i jedina članica kraljevske porodice koja je ušla u oružane snage. Elizabeta II je svjetska šefica države koja je najviše putovala, posjetila je više od 110 zemalja, ali nikada nije koristila pasoš jer ga nema. Ona je također jedina osoba kojoj je dopušteno voziti bez vozačke dozvole u Velikoj Britaniji.

– Značajni događaji –

Njena prva službena posjeta bila je Zapadnoj Njemačkoj 1965., a prva posjeta britanske kraljevske porodice od 1913. godine.

Procjenjuje se da je 29. jula 1981. oko 750 miliona ljudi u 74 zemlje gledalo vjenčanje princa Charlesa i princeze Diane u Katedrali svetog Pavla u Londonu.

Elizabeth je postala prvi britanski monarh koji je posjetio kopno Kine 1986. godine.

Kraljica i kraljevska porodica dobili su javnu kritiku nakon smrti princeze Diane u automobilskoj nesreći u Parizu 1997. godine. Elizabeth je odbila dopustiti da se zastava vijori na pola koplja iznad Buckinghamske palače ili da se obrati ožalošćenoj naciji za toliko voljenu princezu. No, ubrzo je promijenila svoj stav o zastavi, pozdravila mnoštvo ožalošćenih i održala rijetko televizijsko obraćanje.

Neki međunarodni događaji od velike važnosti za vrijeme kraljicine vladavine uključuju Suesku krizu 1956., kubansku raketnu krizu 1962., Šestodnevni rat 1967., slijetanje na Mjesec 1969., Iransku revoluciju 1979., pad Berlinskog zida 1989., raspad Sovjetskog saveza 1991.,1992. Ugovor iz Maastrichta, genocid u Ruandi 1994., izbor Nelsona Mandele za predsjednika 1994., napadi 11. septembra 2001. i pandemija koronavirusa 2020.

Kada je Elizabeta II sjela na prijestolje 1952., predsjednik SSSR-a bio je Josip Staljin, a SAD je bio pod vodstvom predsjednika Harryja Trumana.

U tom periodu, Velika Britanija je promijenila 14 premijera, od Winstona Churchilla do Borisa Johnsona.

Devedestšetvrogodišnji monarh šef je države u 15 zemalja Commonwealtha, uključujući Australiju, Kanadu, Novi Zeland, Antiguu i Barbudu, Bahame, Belize, Grenadu, Jamajku, Papuu Novu Gvineju, Svetu Luciju, Solomonske otoke, St. Kitts i Nevis, te St Vincent i Grenadini i države izvan Commonwealtha Gibraltar, Falklandski otoci, Bermuda i Kajmanski otoci.

A.A.

Related posts

TRAGOVI ŽIVOTA ISPOD RUŠEVINA

BHD Info Desk Administrator

Izmir: Ispod ruševina spašeno dvoje djece

Urednik BiH Info Desk

Šaćirbej: Ovo je opasna situacija za cijeli svijet, Trump želi napraviti haos

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment