Dopunske škole

URSD: Broj bosanskih dopunskih škola u dijaspori se smanjuje, potrebna reakcija institucija i roditelja

banner

Udruženje za razvoj saradnje domovine i dijaspore skrenulo je pažnju javnosti u Bosni i Hercegovini i dijaspori na pojavu negativnog trenda u kontekstu smanjenja broja Bosanskih dopunskih škola u dijaspori.

“Broj dopunskih škola na bosanskom jeziku i njihovih učenika se polahko smanjuje zadnjih 20-tak godina u dijaspori. U Danskoj su se u 2019. godini zatvorile dvije dopunske škole, jedna zbog nedostatka djece, a druga zbog nedovoljnog kadra. Na žalost, zbog smanjenje interesa za nastavu na bosanskom jeziku danski Parlament je 2000. godine prekinuo finansiranje i prebacio nadležnost na općine koje su kasnije zbog ušteda i smanjenja interesa potpuno obustavile nastavu bosanskog  jezika u danskim školama. Slično je stanje i u Velikoj Britaniji gdje živi oko 15. 000 osoba porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Krajem 90-tih godina prošlog stoljeća u Velikoj Britaniji je postojalo čak 11 škola na bosanskom jeziku, dok ih danas egzistira svega šest. Primjerice, na dalekom Islandu smo također prije petnaestak godina imali nastavu na bosanskom jeziku, ali je ista prekinuta zbog nedostatka interesa”, ističu iz Udruženja za razvoj saradnje domovine i dijaspore.

Kako kažu, nadležna ministarstva na različitim nivoima vlasti se ne trude dovoljno da ulažu u projekte dopunskih škola u dijaspore, ali ima i pozitivnih primjera kao što je škola bosanskog jezika u dalekom Kataru.

“Bosanska dopunska škola u glavnom gradu Katara je najmlađa i jedina u Aziji. Škola u Dohi je pokrenuta u januaru 2021. godine kao pokazatelj sve većeg prisustva državljana Bosne i Hercegovine u ovoj arapskoj monarhiji”, ističu iz URSD-a.

Na kraju, iz Udruženja za razvoj saradnje domovine i dijaspore apeliraju na sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini koje se kroz svoje djelovanje u nekom segment bave dijasporom da u narednom periodu ulože dodatnu energiju za promoviranjem učenja bosanskog jezika u dijaspori, jer je to osnovni element u izgradnji poveznice sa domovinom Bosnom i Hercegovinom u dijaspori. Ipak, velika je odgovornost i na roditeljima u dijaspori, koji moraju motivirati svoju djecu da izučavaju bosanski jezik.

“Ukoliko nadležne vlasti ne budu dovoljno posvećene promoviranju bosanskog jezika u dijaspori, imat ćemo nastavak ovog negativnog trenda, a koji nam govori da se bosanske dopunske škole u dijaspori iz godine u godinu smanjuju. Velika odgovornost jeste i na roditeljima koji moraju motivirati i podsticati svoju djecu da se uče bosanski jezik. Ukoliko jedan od navedenih segmenata zakaže, uspjeh će sigurno izostati, stoga združenim snagama radimo na promociji bosanskog jezika u dijaspori,” zaključili su iz Udruženja za razvoj saradnje domovine i dijaspore.

URSD

Related posts

U GK BiH u Stuttgartu upriličen prijem za polaznike bosanske škole iz Rosensteinschule

Urednik BiH Info Desk

Nisam Bošnjakinja, ali moj jezik je bosanski

Editor

Haris Halilović: Sačuvati maternji jezik, identitet i veze s domovinom naša je ljudska obaveza

Editor

Leave a Comment