Svijet

Istanbul: U džamiji Aja Sofija nakon 88 godina klanjan teravih-namaz

banner

Nakon 88 godina u džamiji Aja Sofija u Istanbulu sinoć je klanjan teravih-namaz.

Džamija Aja Sofija je 24. jula 2020. godine, nakon 86 godina, ponovno otvorena za molitve. Sinoć su brojni vjernici klanjali i teravih-namaz u džamiji Aja Sofija, koji je odgođen protekle dvije godine zbog pandemije koronavirusa.

Vjernici su u džamiju počeli dolaziti već s akšam-namazom te je džamija Aja Sofija bila potpuno ispunjena čak 30 minuta prije teravih-namaza.

Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turska Ali Erbas predvodio je prvi teravih-namaz nakon 88 godina.

Nakon što je 24. jula 2020. godine ponovo otvorena za molitvu nakon 86 godina, džamiju Aju Sofiju u Istanbulu je od tog dana posjetilo na milione ljudi.

Džamija Aja Sofija u Istanbulu je 24. jula 2020. godine nakon 86 godina ponovo otvorena za vjerske obrede. Aja Sofija je tog dana za molitve otvorena džuma-namazom.

Aja Sofija kao crkva je služila 916 godina, do osmanskog osvajanja Istanbula, dok je status džamije imala od 1453. do 1934., kada je dobila status muzeja.

Sud u Turskoj je 10. jula 2020. godine poništio odluku nekadašnje Vlade Turskekojom je 24. novembra 1934. godine Aja Sofiji dodijeljen status muzeja.

Činom poništenja pomenute odluke, Aja Sofiji je vraćen status džamije.

Kao jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u gradu na Bosforu, Aja Sofija je od 1985. godine uvrštena na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine.

ONASA

Related posts

Melbourne: Ukinut četveromjesečni karantin

Urednik BiH Info Desk

Šaćirbej: Ovo je opasna situacija za cijeli svijet, Trump želi napraviti haos

BHD Info Desk Administrator

Premijer Škotske Humza Yousaf: Zauvijek ću pamtiti snažno svjedočenje Hasana Hasanovića, koji je preživio Srebrenicu

Copo Sejo

Leave a Comment