Pogledi

Zelenski VS UN-a: Izbacite Rusiju, vojnici ubijaju civile iz užitka

banner

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se Vijeću sigurnosti UN-a. Radi se o njegovom prvom obraćanju VS-u od početka ruske invazije.

Na početku je Zelenski rekao da se obraća UN-u “u ime žrtava Rusije”.

“Jučer sam se vratio iz Buče, koja je nedavno oslobođena. Nema zločina koji Rusi tamo nisu počinili. Ubijali su žene koje su pokušavale zvati u pomoć. Ubijali su cijele obitelji i pokušali spaliti tijela. Ljudima su odrezali udove i prerezali vratove. Pucali su im s leđa u glave nakon što su ih mučili i vezali im ruke”, rekao je Zelenski pa dodao: “Ruski vojnici su tražili i namjerno ubijali sve koji su radili za Ukrajinu. Čupali su im jezike jer agresori od njih nisu čuli ono što su htjeli čuti. Ubijali su civile u Buči iz užitka.”

“Ubijali su i silovali žene pred njihovom djecom. I to su radili ruski vojnici”, rekao je Zelenski. 

“Svijet tek treba vidjeti što su napravili u drugim okupiranim područjima naše zemlje”, dodao je.

“U Ukrajini vidimo najgore ratne zločine od Drugog svjetskog rata. Namjerno stvaraju masovnu glad, namjerno uništavaju skloništa puna civila. Masakr u Buči je samo jedan, nažalost, samo jedan primjer onog što okupatori čine našoj zemlji od početka invazije. Mariupolj, Borodjanka… tamo su počinjeni zločini kao u Buči”, rekao je Zelenskij. 

On je kazao da zna šta će Rusi reći na ovo.

“Okrivit će sve osim sebe za ove zločine. Iznosit će razne teorije tako da niko ne može znati što se dogodilo. Ali ovo je 2022. godina, imamo konkretne dokaze, imamo satelitske snimke…”, rekao je ukrajinski predsjednik.

“Ruska vojska otvoreno pljačka gradove i sela koje su osvojili. Kradu sve počevši s hranom. Kradu nakit žrtava, nakit na kojem još ima krvi”, rekao je Zelenski.

“Ako se ovo nastavi, sve zemlje će se oslanjati na svoju oružanu snagu, a ne na međunarodno pravo. UN tada može prestati s radom. Jeste li spremni na to? Ako niste, onda morate hitno djelovati”, rekao je Zelenski.

Na kraju je poručio da Rusija treba biti izbačena iz Vijeća sigurnosti UN-a, a UN je zamolio da pruži sigurnosna jamstva Ukrajini.

“Vodstvo ruske vojske i svi koji su im davali zapovijedi moraju biti privedeni pravdi. To treba biti slično suđenju u Nürnbergu nakon Drugog svjetskog rata”, rekao je.

Patria/ (4) Ukraine – Security Council, 9011th meeting (5 April 2022) – YouTube

Related posts

Komšićeva poruka kardinalu Puljiću: Pomolite se i za duše nevino ubijenih žrtava zločinaca Jure Francetića i Maksa Luburića

BHD Info Desk Administrator

ZA INCKA Majke Srebrenice zaslužuju više od divljenja, to je ZAKON

BHD Info Desk Administrator

Minhenske sigurnosne konferencije: Kina i Rusija pojačavaju svoj utjecaj na negativna dešavanja na zapadnom Balkanu

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment