BiH dijaspora

Islamska zajednica Bošnjaka u Italiji: Zajednički Iftari u Veroni i Piacenzi

Islamska zajednica Bošnjaka u Italiji provodi brojne ramazanske aktivnosti, među kojima i zajedničke iftare, a prvi ovogodišnji iftar organiziran je u Veroni.

Iftaru je prisustvovao veliki broj postača. O tome kako je iftar protekao razgovarali smo s Ramizom Hozanovićem, blagajnikom džemata Nur iz Verone.

277674826_136566405598627_2458288066391317492_n.jpg - IZBI: Iftari u Veroni i Piacenzi

– Neko ga je nazvao veliki iftar i moje je mišljenje da je u pravu, ne samo zbog velikog odaziva naših postača već me očarala jedna, za mene, veoma bitna stvar. Naime, kao blagajnik džemata tokom prošle godine, dok smo prikupljali sredstva za kupovinu džematskih prostorija, preko telefona i društvenih mreža razgovarao sam s mnogim našim građanima koji su mi se javljali i željeli pomoći naš džemat. Mnoge od njih nikada nisam poznavao niti čuo za njih i baš na tom, za mene velikom iftaru, upoznao sam njih nekoliko koji su iz prilično udaljenih mjesta došli da zajedno iftarimo i da porazgovaramo. Mislim da je to veoma bitna odlika naše Zajednice, da se družimo i sve više upoznajemo, a kada je to u mubarek mjesecu ramazanu onda je to još ljepše – naglasio je Hozanović.

278318736_277277291272741_6427931028024900461_n.jpg - IZBI: Iftari u Veroni i Piacenzi

Također, organizovan je i omladinski iftar u Piacenzi, a za organizaciju je zaslužna Mreža mladih.

– Ponosni što smo imali preko 40 mladih na iftaru koji su došli i iz drugih gradova poput Bielle, Brescie, Ancone, Udine i šire. Osim vjerskih aktivnosti i iftara imali smo priliku da uživamo u prirodi igrajući lopte, učeći ilahije i svi su se osjećali “svoji na svome” u Italiji. Sigurno ćemo nastaviti ovom tradicijom omladinskih iftara i ubuduće, a nadamo se ćemo je proširiti i na ostale italijanske gradove – kazao nam je Arnel Nasić, koordinator Mreže mladih Italija.

(Preporod.info)

Related posts

Martovska proklamacija u državi Illinois: Dan nezavisnosti BiH, proglašen  kao  “Bosnian American Day of Illinois”

Urednik BiH Info Desk

OBILJEŽAVANJE DANA NEZAVISNOSTI: SEVDAH U STUTTGARTU, ODLIČAN VJERSKI PROGRAM U KIRCHHEIM TECKU

Editor

Sanja Čulina-Okić: Amerika mi je mnogo dala i mnogo pomogla, ali Sarajevo je moj grad

Leave a Comment