Kultura

Veliko priznanje za predstavu “Old Bridge” Igora Memića: Ovo je za sve koji su preživjeli sukob i progone

banner

Britanska nagrada Olivier za izvanredna dostignuća u pridruženom pozorištu pripala je “Old Brigdeu”, predstavi Igora Memića koja se odvija u njegovom rodnom Mostaru, u Bosni i Hercegovini.

Ovo nije prvo priznanje za Memića i “Old Bridge”, s obzirom da je osvojio 12. godišnju Papatango nagradu za novo djelo – svoj dugometražni komad, izabrano od rekordna 1.504 prijavljena scenarija.

Svoje oduševljenje Igor je podijelio na Twitter profilu.

– Ništa se ne čini stvarnim osim mahmurluka. Hvala, Papantago. Bush teatar – predivna glumačka i kreativna ekipa, moja porodica i prijatelji koji su me pomogli kroz sve, a ovo je za sve one koji su preživjeli sukob i progone, napisao je Memić.

Čestitke su stigle i od ambasadora BiH u Ujedinjenom Kraljevstvu Vanje Filipovića.

– Ogromne čestitke izvanrednom “Old Bridge” timu, posebno piscu i dobitniku Papatango nagrade Igoru Memiću, režiserki Selmi Dimitrijević, ekipi Papatango Theatre Company i nevjerovatnoj glumačkoj ekipi, za osvajanje nagrade Olivier 2022 za izvanredna dostignuća, stoji u objavi.

Inače, predstava “Stari most” vraća rat u Bosni ponovo na vidjelo. Riječ je o opojnom iskustvu bivanja mladim i slobodnim, zaronjenim u svoju budućnost – sve dok rat ne izbije u vašem gradu. Jedan od likova u predstavi se pita: kako je moguće da je rat u vrijeme kad je Mariah Carey broj jedan. Drama o ratnom periodu u podijeljenom Mostaru premijerno je igrana je u britanskom Bush teatru.

image
Nagrađena je predstava “Old Bridge”/ Facebook

Nagrade Laurence Olivier, ili jednostavno Olivier Awards, dodjeljuju se svake godine od strane Društva Londonskog pozorišta kako bi se odala priznanje izvrsnosti u profesionalnom pozorištu u Londonu.

Moja BiH

Related posts

Pjesnik Šimo Ešić i dalje vjeruje da će biti više ljudi koji će čitati knjige

Editor

32. Međunarodni sajam knjige Sarajevo – poziv piscima iz dijaspore

Editor

Odrasla na bosanskoj kulturi: Reperica Hava muzička senzacija u Njemačkoj

Editor

Leave a Comment