Moj stav

Dodik “tjera po svom”: Imovina je uknjižena, proganjajte nas mi nećemo odustati

“Imovina je Republike Srpske i ostat će naša”, kazao je Milorad Dodik u intervjuu za Mrežu FTV-a.

“Mi ćemo to urediti. Niko ne treba da ima zabludu da mi nećemo nastaviti i da to završimo. Mi ćemo našu imovinu uknjižiti i postupati tako. Organi su krenuli da rade svoj posao i oni će to uraditi. Prije odluke Ustavnog suda ta imovina je uknjižena, ona ne može da bude izgubljena. Ta imovina ne može da pripada BiH. Ne može nadležnost da ima BiH jer nije predviđeno Ustavom. To što kaže neki Ustavni sud, inkvizicijski, to nas ne obavezuje, šta god su oni napisali tamo. Nek nas tuže, mi smo spremni na tu vrstu borbe. Spremni smo na sve. Nećete nam uzeti imovinu i tačka. Nema državne imovine. Ima državna imovina entiteta. Mi postupamo u skladu s Ustavom. Meni sve češće stranci u BiH kažu pusti Ustav. Prije nekoliko dana mi je jedan od važnih ljudi u međunarodnim institucijama rekao, kad je on počeo isto na tu temu, ja kažem Ustav. Kaže ne, vi gospodine Dodik morate da provodite politike. Kažem ja ne, ja ću provoditi Ustav. A on kaže e onda imamo problem. Ja samo tražim da se ponašamo u skladu sa Ustavom. I kad budemo spremni da o tome pričamo onda ćemo o tome razgovarati. Čovjek iz OHR-a meni kaže gospodine Dodik ako se pozivate na Ustav onda imamo problem. Njega Ustav ne zanima. Kao što ne zanima ni strane sudije u Sudu niti zanima Bošnjake u Ustavnom sudu BiH. Oni donose kvalifikacije koje oni hoće. A onda su uzeli pa napisali tamo onaj ko ne poštuje ima krivičnu odgovornost. Dobro, ok, proganjajte nas, hajde. Izvolite. Mi od toga odustati nećemo.”

O najavljenom skupu boračkih organizacija u vezi sa zakonom o državnoj imovini Dodik navodi da će to biti miran skup.

“Mada ja mislim da, naprosto kao što ni vi u Federaciji ne možete da se suprotstavite svojim boračkim strukturama, ne možemo ni mi. Niko nas nije ni pitao za to, osim poziva da dođemo. Malo ko može da odbije da dođe tako da ćemo mi biti tamo. Vjerujem da ćemo imati neke razgovore sa boračkom strukturom i tražit ćemo da to bude zaista miran, dostojanstven skup na kojem će se poslati neke poruke. Oni vjeruju da će biti masovan i da u tom pogledu pozivaju i lidere da dođu tu. Ja ću biti tamo. Da li će biti Borenović i ostali šta će uraditi, ne znam. Šta god mislio o tome, da li je potrebno ili nije, moje je da budem tu. Tu će biti oni koji su upravo svojim angažmanom, angažovani u vojsci RS-a i dali joj pečat i odbranu i oni koji se osjećaju ugroženim da gube imovinu jer oni izvlače iz toga da gube Republiku Srpsku. Ako izgubite imovinu, u čemu je smisao Republike Srpske? BiH nije sporna ako je ustavna.”

Kazao je da je spremna za oktobarske izbore i najavio pobjedu.

Smatra da bi domaći ljudi, rasterećeni raznih pritisaka, trebali da sjednu i dogovore se šta je ta BiH koja bi u ovom trenutku zadovoljavala i Hrvate i Srbe i Bošnjake.

“I da joj damo život neki narednih 20-30 godina, da se promijeni struktura pa da se vidi da li neka mlada generacija možda misli nešto drukčije. Ovo guranje, nametanje, to će samo dovesti do njene disolucije. Ja sam u funkciji odbrane Dejtonskog sporazuma kako piše, a ne duha Dejtona, i Ustava kako piše. Neko misli da to ne valja, ja mislim da valja. Ne mislim da mijenjam osnove politike i sve dok budem podržan od ovog naroda ja ću biti u politici. Ja sam čovjek koji nikoga ne mrzim, ako nisam pomogao nisam odmogao. Nema Bosne bez zadovoljstva svih, a u ovom trenutku su svi nezadovoljni”, zaključio je Dodik.

Patria

Related posts

Rusi protiv Inckovog izvještaja jer demonizuje Srbe

Urednik BiH Info Desk

(VIDEO) POGLEDAJTE KAKO FEDERALNI DELEGAT EDIM FEJZIĆ KUPUJE IZBORE: Evo ti 100 maraka za šest glasova!

Editor

Vukanović: Vučić po direktivi Njemačke obuzdava Dodika

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment