BiH

Presuda Suda BiH: Članovi CIK-a izabrani u skladu sa Izbornim zakonom

banner

Aktualni članovi Centralne izborne komisije BiH izabrani su u skladu sa Izbornim zakonom BiH. Sud biH je 21. aprila ove godine odbio tužbu bivšeg člana CIK-a Branka Petrića koji je osporavao izbor aktualnih članova CIK-a, piše Istraga.ba.

“Prema ocjeni ovog vijeća paušalni su prigovori tužitelja da imenovani kandidati za članove CIK-a nisu pravni stručnjaci s iskustvom u provedbi izbora ili izborni stručnjaci”, navedeno je u odluci Suda BiH.

Branko Petrić je osporavao i pravo Predstavničkog doma da, bez prethodno provedene procedure imenuje članove Centralne izborne komisije BiH.

“Sud je stanovišta da je Predstavnički dom PS BiH, kada je samostalno imenovao, postupao neposredno i u skladu sa ustavnim ovlaštenjima Parlamentarne skupštine BIH i prema relevantnim propisima Izbornog zakona BIH, na koji način je osigurao da CIK ima sedam članova u skladu sa članom 2.5 Izbornog zakona BiH”, piše u obrazloženju odluke.

Podsjećamo, početkom 2020. godine Predstavnički dom PS BiH je imenovao Vanju Bjelicu Prutinu, Jovana Kalabu, Suada Arnautovića i Ahmeda Šantića sa članove Centralne izborne komisije nakon što je, prehodno, istekao mandat Branku Petriću i Novaku Božičkoviću. PArlamentarne komisije su kasnile sa procedurom i kandidatskom listom što je ostavilo mogućnost Predstavničkom domu PS BiH da imenuje navedene članove. Petrić je, potom, podnio tubu Sudu BiH tražeći poništavanje imenovanja. No, Siud BiH ga je odbio. Odluka je nepravosnažna.

Osim toga, lideri HDZ-a i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik su od 2020. godine tvrdili da je aktualni saziv članova CIK-a izabran suprotno Izbornom zakonu. Međutim, Sud BiH je potvrdio da je proces imenovanja proveden u skladu sa Izbornim zakonom.

Patria

Related posts

Tužilaštvo BiH formiralo predmet o ikoni koju je Dodik poklonio Lavrovu

Urednik BiH Info Desk

Zvanično: Ode Milan Tegeltija

Urednik BiH Info Desk

Prošlo je 18 godina od smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine

Editor

Leave a Comment