Religija

Dan džamija: Prije 29 godina minirana Ferhadija, sjećanje na stradanje Murata Badića

Banjalučka Ferhadija

Islamska zajednica u BiH danas 7. maja, obilježava Dan džamija, u znak sjećanja na dan kada je u Banja Luci 1993. godine minirana džamija Ferhadija, jedna od najznačajnijih džamija u našoj zemlji.

Banjalučka Ferhadija, monumentalna zadužbina plemenitog Ferhat-paše Sokolovića, bila je jedna od 16 džamija srušenih u Banjaluci tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine. 

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, 7. maj je proglašen Danom džamija, kada se simbolično obilježava rušenja Ferhadije u Banjaluci, ali i ostalih 613 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih objekata u vlasništvu Islamske zajednice.

Prema evidenciji Rijaseta IZ, na području BiH ukupno ima 1.912 džamija.

Sedmi maj je i sjećanje na tragično stradanje rahmetli Murata Badića koji je u Banjaluci na dan polaganja kamena temeljca za ponovnu izgradnju Ferhadije 7. maja 2001. godine zadobio povrede od kojih je kasnije preminuo.

Tada je oko 4.000 srpskih nacionalista kamenovalo i tuklo oko 300 Bošnjaka koji su prisustvovali svečnosti povodom postavljanja kamena temeljca. 

Svečanost otvaranja obnovljene Ferhadija džamije upriličena je 7. maja 2016. godine i jedna je od najljepših u BiH. 

Patria

Related posts

MINHEN: NOVA KNJIGA “TRAGOVIMA PEJGAMBERA” – DR. FIKRETA EF. ARNAUTA

BHD Info Desk Administrator

27. noć mjeseca ramazana: Lejletu-l-kadr nastupa s akšamom, noć Božije milosti

Urednik BiH Info Desk

BHDINFODESK & Bosnia Appeal : Neka vam ovaj praznik donese iskrenu radost i svjetlo novoga života

Editor

Leave a Comment