BiH dijaspora

Pangea: Josip Juratović opstruira rezoluciju Bundestaga o BiH

banner

Bosanskohercegovačka dijaspora u Njemačkoj, okupljena oko organizacije Pangea, prozvala je poslanika Bundestaga Josipa Juratovića da promovira proruske stavove i opstruira usvajanje rezolucije o Bosni i Hercegovini u njemačkom parlamentu. 

U pismu upućenom kopredsjedavajućem Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) Larsu Klingbeilu oni apeliraju da se tekst rezolucije nađe u parlamentarnoj proceduri.

Tekst nacrta rezolucije objavio je portal Istraga.ba .

Bundestag zasjeda danas i bilo je planirano da se i ovaj dokument usvoji. 

No, Juratovićev otpor mogao bi dovesti do toga da se to ne desi. 

U pismu Klingbeilu Pangea ističe da je već sam tekst nacrta rezolucije “historijski korak SR Njemačke” u kojem se jasno označavaju krivci za trenutnu političku krizu u Bosni i Hercegovini. 

U nacrtu se navodi kako Bundestag s velikom zabrinutošću vidi kako se povećava negativan utjecaj susjednih država na moguću reformu izbornog zakona. Treba odbaciti takozvano “načelo legitimnog zastupanja”. Po mišljenju Bundestaga, to koči ravnopravno učešće svih građana u političkom procesu i nije u skladu s vrijednostima i standardima EU, dodatno bi produbilo podjelu Bosne i Hercegovine i implementaciju relevantnih presuda Evropskog suda za ljudska prava. “Stvaranje čak i trećeg entiteta, pored postojeće Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, ugrozilo bi teritorijalni integritet zemlje i bilo bi u suprotnosti s ciljem pluralističkog civilnog društva.

“Sve ispravne činjenice poredane su po prvi put od strane Bundestaga. Nacrt je dobio podrsku svih članova radnih grupa FDP-a  i Zelenih. Prema pisanju medija Dnevni avaza od jučer, 18. maja 2022. godine, protiv je glasao samo Josip Juratović, član Evropskog komiteta i predsjedavajući Poslaničke grupe prijateljstva sa zapadnim Balkanom. On u intervjuu za bosanskohercegovački list čak ide i korak dalje i opisuje da bi prijedlog “uglavnom sadržavao stavove dvojice poslanika – Adisa Ahmetovića iz SPD-a i Borisa Mijatovića iz Zelenih”.

Gospodin Juratović dalje u ovom intervjuu kaže da je objavljeni nacrt prijedloga “u korist Dodika i Čovića jer je idealan za njihovu politiku i poziciju žrtve, a time im daje moć na sljedećim izborima”, dodajući da se “Njemačka oslanja ne na stranu etničke grupe, već na stranu demokratije”.

Gospodin Juratović ovdje izvrće činjenice. Niko ne očekuje da će Savezna Republika Njemačka stati na stranu neke etničke grupe ili naroda u Bosni i Hercegovini – kao građani ove zemlje, očekujemo od Njemačke da se založi za evropske vrijednosti, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i imenuje odgovorne za političku krizu i preduzima konkretne mjere, poput uvođenja sankcija Dodiku i drugim vodećim političarima iz Republike Srpske”, stoji u pismu bh. dijaspore.

Oni ističu i da Juratović stavom da je “ljut na srpske i hrvatske pozicije, ali moramo se zapitati i šta Izetbegović radi da smiri tenzije između Hrvata i Srba u Bosni i Hercegovini” faktički “iznosi stavove koje inače čujemo samo od HDZ-ovih političara u Evropskom parlamentu poput gospođe Zovko – krive su sve tri strane u Bosni i Hercegovini”. 

“A to zapravo nije istina. Dodik već deceniju govori o otcjepljenju bosansko-hercegovačkog entiteta Republike Srpske, sam stvara nove entitetske institucije i želi se povući iz državnog pravosuđa, policije i finansijskih vlasti. 

Gospodin Čović po svaku cijenu želi spriječiti izbore, nezakonito blokira izborni budžet i govori o novom, trećem entitetu u kojem dominira Hrvatska i usputno glasa protiv uvođenja svih sankcija EU Rusiji. Izetbegovićeva jednakost je stoga samo skretanje pažnje sa činjenica i brojki – osim ako ne slijedite druge ciljeve koje pokušavate postići time”.

“Nadamo se da možete razumjeti tačke navedene u ovoj izjavi i da ćete učiniti sve što je u vašoj moći da nacrt uspješno prođe u Bundestagu. 

Naročito u sadašnjim vremenima i uz rusku agresiju na Ukrajinu, bio bi fatalan znak dozvoliti da se proruski narativi čuju u Bundestagu. Bilo bi zapanjujuće da opozicija jednog čovjeka iz vaše stranke to postigne”, stoji u pismu Pagneae Klingbeilu.

Izvor: Pangea: Josip Juratović opstruira rezoluciju Bundestaga o BiH (politicki.ba)

Related posts

Madrid: Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježen u bosanskohercegovačkoj ambasadi

Copo Sejo

(Video) Zbog mutnih radnji: Muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Evropi Osman ef. Kozlić smjenjen sa svih dužnosti

BHD Info Desk Administrator

Od 1. augusta 2019. godine: Izmjene u viznom postupku za one koji žele ići u Njemačku

Leave a Comment