Izbori BiH

Uposlenici CIK-a radit će prekovremeno

banner

Centralna izborna komisija usvojila je jednoglasno na današnjoj sjednici Prijedlog Odluke o uvođenju prekovremenog rada, rada u neradne dane i noćnog rada uposlenika CIK-a. 

Prekovremeni rad uvodi se od 21.05. do 29.05.. Prekovremeni rad bi trajao do 10 sati sedmično ili duže uz pristanak uposlenika.

Suad Arnautović, predsjednik CIK-a kazao je da CIK ovu odluku donosi nevoljko.

„Primorani smo da ovu malu zajednicu u CIK-u „natjeramo“ da prekovremeno rade. Ovo nije uobičajena situacija i nije bila ranije jer se radi o nedostatku budžeta i sredstava i ne možemo da postupimo kao ranije da angažiramo nezaposlene, studente i da rade poslove koji se javljaju u izbornom procesu. Primorani smo da angažiramo ljude, da rade duže od punog radnog vremena kako bi ispoštovali drugu zakonsku obavezu rokovnika radnji, da provjerimo potpise podrške političkim subjektima i nezavisnim kandidatima. Ako propustimo određene situacije da provjerimo potpise, sve ostale aktivnosti će biti „kontaminirane“ u izbornom procesu.

Pare su nam trebale jučer kako bismo mi sklopili ugovore, kako nemamo para mi sad moramo tjerati ljude u CIK-u da rade prekovremeno. Je li zakon u ovoj državi jednak za sve? Da li može neko da se ponaša na način „mene to ne interesuje“, „samo vi radite svoj posao para će biti“. Već na startu moramo neke stvari rušiti i dokle ćemo sa tim“, kazao je Arnautović te je pozvao donosioce odluka da im obezbijede 12,5 miliona KM. 

Vanja Bjelica Prutina, članica CIK-a također je iznijela svoje mišljenje o ovoj odluci.

„Izvještaj o provođenju lokalnih izbora nije usvojen u Domu naroda, on je usvojen u Predstavničkom domu. Uložili smo nadljudske napore ljudi su ovdje u Covid-u radili. Uprkos svemu tome izvještaj nije usvojen. Novac za provođenje izbora je bio potreban jučer, CIK insistira na poštovanju zakonske norme i ne može niko nama reći kad nam je novac potreban jer to jasno zakon kaže. Ako neko misli da će ovdje trudnice i majke s djecom raditi prekovremeno i noću vara se“, kazala je Bjelica-Prutina.

Željko Bakalar, član CIK-a kazao je da potreba za finansijskim sredstvima je nužnost.

„Borbu koju smo vodili do današnjeg dana je borba za nabavku “medicinskog kisika” da možemo da dišemo. Za vikend mi svoje uposlenike moramo tjerati da rone i dišu na dah, od danas se bukvalno gušimo. Na tisuće i tisuće potpisa potpore će do sutra stići u CIK i mala vojska će morati do idućeg petka provjeriti potpise. Mi sve ovo smo komunicirali i prozivali neke dužnosnike jer smo detektirali da oni donose odluke. Ocjene da se vodi hajka i manipulacija koje predvodi CIK Bakalar je odbacio navodeći da „mantra da smo komotni da imamo sredstva u junu ili julu ne stoje“. Novac nam je neophodan, ne danas nego jučer. Pozivamo donosioce odluke da do ponoći donesu odluku. Nije to naš hir to je zakonska obaveza. Imamo informacije da se i u međunarodnim krugovima priča da smo komotni da se obezbijedi novac u junu ili julu. To nije tako“, kazao je Bakalar.

CIK

Related posts

Građani glavnog grada BiH na demokratski način su žestoko kaznili politiku SDA

Urednik BiH Info Desk

I zvanično: Bećirović kandidat Trojke za člana Predsjedništva BiH

BHD Info Desk Administrator

CIK BiH predstavio najsavremeniju opremu na biračkim mjestima: U planu modernizacija izbornog sistema

Copo Sejo

Leave a Comment