Pogledi

Pogled iz Amerike: Bosna i Hercegovina na putu Velikog oktobra!

banner

SNI I SNOVIĐENJA NA OBZORJU BOSNE I HERCEGOVINE

Kandidatura Denisa Bećirevića za člana Predsjedništva BiH na predstojećim opštim izborima u Bosni i Hercegovini, koji će se održati 2. Oktobra ove godine, pojavila se između tmurnih oblaka bosanskog neba, da najavi buđenje već dugo usnulih nada sve većeg broja očajnih, u neko novo bolje sutra. Mada očekivana, izazvala je  potres nacionalnih partija, koje neprikosnoveno vladaju zemljom i nebom BiH, unijela paniku u domove njihovih lidera, ali istovremeno izazvala veliki interes građana BiH. Svima je već danas jasno, da velike promjene, koje će pomesti mnogo otpada i prašine, koji su se godinama nakupili, neizostavno dolaze. Veliki Oktobar se rađa na nebu Bosne i Hercegovine i više ga niko i ništa ne može zaustaviti. Sve što je bilo usko nacionalno moraće da se povlači i odlazi, a ono ljudsko i građansko, demokratsko i samoupravno, u kojem smo odgajani i živjeli, da se postepeno vraća i obnavlja.

Sni i snoviđenja na bh obzorju 

Dosta je podjela, promjene su neminovne…Nakon 30 godina smrtne agonije, Sni i snoviđenja Bosansko-Hercegovačkih građana, rađaju se na obzorju bh neba. Tridesetogodišnjoj vladavini nacionalnih partija, koje su nas podijelile i zavadile, definitivno dolazi kraj. Već sa činom kandidovanja demokrate Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH trojka opozicionih partija zabila je glogov kolac nacionalizmu i šovinizmu, koji se toliko nakotili, osilili i povampiri, da i danas misle da su neprikosnoveni i nezamjenjivi. 

Narodu BiH je već odavno prekipjelo, došlo do grla, ali se nije uspio izvući iz agonije, jer je ostao bez avangarde radničke klase i intelektualnog jezgra, koje je u najboljoj dobi rastureno svijetom. Raspadom Jugoslavije u BiH je posijano sjeme nacionalizma, koje je promptno dopingovala MZ-a, a dodatno pothranjivan Dejtonskim pesticidima konstitutivnosti bh naroda,  po sporazumu u kojem su svi bili garanti, a niko odgovoran za njegovo provođenje. 

Više je nego izvjesno da dominaciji nacionalnih partija, SDA, HDZ, SNSD…dolazi kraj. Iako je etnički identitet u BiH više nego dominantan, s pravom se može računati da nacionalne partije u BiH neće više nikad imati snagu, uticaj i prevlast u vlasti kakvu su dobili sa Dejtonskim ugovorom i kakvu su do sada imale. Vrijeme je da se oporedjeljujemo za građanske stranke, koje zastupaju pripadnike svih naroda, premda u njima tek treba stvarati potrebnu kritičnu masu građana sa osviješćenim vođstvom, koje će znati prepoznati cilj i voditi njemu.

Kandidatura Denisa Bećirovića

Na općim izborima u BiH, koji će se održani 2. Oktobra 2022.g., biraju se tri člana Predsjedništva BiH i zastupnici u državnom i entitetskim parlamentima i kantonalnim skupštinama…Jedan od kandidata za člana Predsjedništva BiH je Tuzlak Denis Bećirević (SDP). On je kandidat opozicije za Predsjedništvo BiH ispred SDP (Socijalističke demokratske partije), stranke Narod i pravda, Naše stranke, a podržavaju ga NES (Narodni europski savez BiH), SBB (Savez za bolju budućnost BiH), suosnivač stranke “Za nove generacije” Damir Marjanović, BH inicijativa, gradonačelnik grada Zenice Fuad Kasumović, a podrška se očekuje od još najmanje dvije probosanske stranke.

Bećirović je dobio podršku preko 90% članova SDP-e, a ima podršku A- SDA, Srpskog građanskog vijeća, istaknutih hrvatskih intelektualaca, profesora, akademika, udruženja Roma, Tuzlanske inicijative, BH slobodnih demokrata, ali i velikog broja građana i ogromnu podršku bh Dijaspore… 

Denis bi trebao drugi put da pobijedi, da bi bio izabran za člana Predsjedništva BiH. Podsjećamo da je na izborima 2018.g. Bećirović dobio 194.688 glasova, ali je zauzeo drugu poziciju iza Šefika Džaferovića (SDA).

Glavni rival Denisu na Oktobarskim  izborima vjerovatno će biti Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i bivši član Predsjedništva BiH, koji je od 2019.g. predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. SDA još nije objavila njegovu kandidaturu, ali je izvjeno da će se to uskoro dogoditi.

Za očekivati je da će građanske demokratske stranke imati dva od tri člana u Predsjedništvu BiH. A treći, bez obzira da li dolazi iz SNSD ili neke druge partije Rs moraće promjeniti odnos.

Neki od programskih ciljeva Denisa Bećirovića 

Bećirović ističe da će biti predstavnik svih naroda. U njegovom fokusu je kandidatski status za EU, ulazak u NATO, sigurnost, borba protiv siromaštva, podrška boračkoj populaciji… 

Njegova politička filozofija je da jača patriotske snage. “Ovo je teška bitka, i ona tek počinje…Moramo spojiti hrabrost i mudrost…Vrijeme je da se prestane sa podjelama…Naprijed možemo samo zajedno”…

Po njemu veliki značaj za BiH ima dijaspora. Već ranije se zalagao za donošenje Zakona o dijaspori, u kojem bh građani koji žive van zemlje ne bi bili tretirani poput nekadašnjih gastarbajtera.

Na gostovanju na TV Face kod S. Hadžifejzovića Bećirović je poslao nekoliko glasovitih i važnih poruka. Jedna od najzapaženijih bila je: “Mi ne smijemo biti zamjena za ovu vlast, moramo biti promjena”. “Bosni i Hercegovini nisu potrebni politikanti, već reformatori”, koji će moći ljudima da kažu i ono što ne vole, a treba da čuju. “Ljudima moramo reći da spasavamo državu!” Po riječima Bećirovića mandat 2018-2022. bio je period stagnacije, propadanja, neviđenog straha i tenzija, a mandat 2022- 2026. biće period u kome će težnja biti “sigurnost, stabilnost, okretanje ekonomiji, razvoju, otvaranju radnih mjesta”…

“U pobjedu Denisa Bećirovića nema nikakve sumnje”- reče mi jedan od Bećirevića. “Da dobije samo podršku nas Bećirevića i Bećirovića, pobijedio bi, jer nas ima u svim područjima BiH, a brojni smo i u dijaspori.

Ko je Denis Bećirović?

Denis Bećirović je rođen 1975. u Tuzli, gdje živi. Oženjen je i otac dvoje djece. Diplomirao je, a po tom magistrirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Vanredni je profesor historije na Filozofskom fakultetu, potpredsjednik SDP (Socijalističke demokratske partije)…U mandatu 2000-2002. i 2002- 2006. bio je zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona, a u periodu od 2010 – 2014. tri puta zaredom biran je za zastupnika u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Bio je predsjedavajući  i zamjenik predsjedavajućeg ovog doma.

Dolazi kraj profanisanim nacionalnim  stranačkim liderima?

Već dobro profanisani liideri nacionalnih stranaka, Izetbegović, Dodik, Čović…konačno počinju shvatati da je njihovo vrijeme prošlo, ali ga nastoje još zadržati. Promijenili su potpuno tom i boju. Utihli, skoro zamukli. Osjetili da im se trese tlo pod nogama, pa su se smekšali kao pamuk i razmeću se dobrodušnošću, kooperativnošću, spremnošću za sve nagodbe i kompromise, zaboravljajući pri tom da oni više nisu adresa za razgovore ni sa domaćim ni sa vanjskim predstavnicima. Nema više one osionosti, bahatosti, nema ucjena i prijetnji…Postali dobroćudni, miroljubivi, pomirljivi, očevi svojih nacija…Vuk dlaku mijenja, ali nikad ćud. Ali kako su ofarbani svim bojama, možda nekima još uspije zadržati krdo ovaca u svom toru. Od svih svojih osobina unaprijedili su samo licemjerje, postali još veći  prevaranti i lažovi.. Više je nego jasno da su dobro prodrmani i isprepadani. Znaju da je Damaklov mač nad svima koji se sumnjače za korupciju već odavno je nad njihovom glavom. Još nije govno umrlo u njima, ali se i to počelo događati.. Laži i obmane sa kojima su nas sapunali 30 godina raspršavaju se kao svaka sapunica…Zaista će, ali ovaj put njima, trebati i sapun i parfem, ali ako ga bude u ćelijama, koje ih sleduju ako “mrtva” usta konačno progovore.

Bliži se kraj dominaciji nacionalnih stranaka

Samo ujedinjena opozicija, predstavljena jednim kandidatom, može se suprostaviti nacionalnim strankama, čak i onda kada nastupaju objedinjeno. Svih ovih 30 Dejtonskih godina nacionalne stranke su dominirale, na osnovu podjela koje su vješto održavale, tako da je svaka u svom feudu imala apsolutnu dominaciju i mogla raditi šta joj se htjelo. Ali, kako sve ima svoj kraj, tako i njihova vladavina. Tri nacionalna lidera- Izetbegović, Dodik i Čović sa svojom svitom toliko su zla nanijeli svom narodu, ali i svim građanima zajedno, da su  izgubili ugled i postali omrznuti i od svog naroda, da najveći broj čak i onih u neku ruku povlaštenih jedva čeka da im vidi leđa. Njihova straho vlada je toliko dojadila da se više ne može ni dana trpjeti. Ipak, neke stvari koje su oni zakuhali mogu čekati Oktobar, ali neke ne mogu ni 24 sata. Samo neke od tih su: buđenje korumpiranog dijela pravosuđa, ukidanje odluka o prenosu nadležnosti sa države na Rs, prijetnja trećim entitetom, provođenje odluka Ustavnog suda koje ne uslovljaju promjenu Ustava, negiranje genocida i vođenje lažnih krivičnih postupaka protiv branitelja BiH,  ubrzanje istrage i pokretanje procesa protiv osoba osumnjačenih za korupciju… 

Najveći broj bh građana želi jedinstvenu suverenu građansku BiH, bez teritorijalnih i drugih podjela, za koju smo se izjasnili na referendumu  29/2 i 1/3 1992.g., u kojoj će biti vladavina  prava i svi građani biti jednaki. Nažalost, to se neće moći u punoj mjeri ostvariti dok ne dođe do promjene Ustava, izmjena Dejtonskog sporazuma, sa kojima će se ukinuti entiteti, smanjiti broj kantona, predsjedništvo zamijeniti sa jednim predsjednikom. FBiH i Rs nemaju nikakve šanse da će preživjeti, jer su stalni uzrok sukoba i podjela. Narodi BiH se ne mrze i ne žele živjeti jedni pored drugih, već jedni s drugima. To im se mora omogućiti kroz dalji proces demokratizacije.

BiH pravosuđe ne može čekati Oktobar

Oktobarski izbori će donijeti radikalne promjene. U to nema nikakve sumnje. Ali neke stvari, neka goruća pitanja u radu državnih institucija u zemlji,  pravosuđa i državnih predstavništava u svijetu ne mogu čekati Oktobar, jer ozbiljno narušavaju status i  ugled države. 

Pred sudovima BiH, u njihovim fijokama i ormarima, toliko se toga nakupilo, da ne samo da ne može čekati Oktobar, već ne može čekati ni sedmicu. Većina procesa koji su pokrenuti zadnjih mjeseci, kao što je proces protiv Dodika za kupovinu vile u Beogradu, su ozbiljno oštetili ugled, dodatno profanisali i tužilaštvo i sud kao instituciju i njihove organe.

Narod mora probuditi pravosuđe. Sve tužioce i sudije koji su bili oruđe nacionalističkih partija i vođa, koji su bili pasivni i pali u ruke korupcije, treba iz kancelarija prebaciti u ćelije sa predmetima koji su kod njih decenijama u radu, i pustiti ih da u njima ostanu dok predmete ne razriješe i okončaju. Ne bi tada trebali dugo čekati na rezultat. Najsloženiji predmeti bi bili riješeni u rekordnom roku.

A jedno od takvih mjesta trebalo bi obezbijediti i Ministru finansija i trezora g. Bevandi dok sklepa Budžet. Možda mu treba mirna ćelija da se može dozvati pameti i skoncentrisati na posao za koji je debelo plaćen.

BiH budilica za EU

Događanja u BiH bi morala prodrmati i osvijestiti EU. U njoj se ubrzano množe nacionalizmi. Islamski narodi, Muslimani, moraju u njoj dobiti svoje mjesto da naprave nacionalnu ravnotežu. EU treba što prije pročistiti svoju birokratsku strukturu i sve one koji su u BiH dolazili sa barjakom nacionalizma treba hitno maknuti sa pozicija, jer će ako ostanu toliko zatrovati sredinu da je neće moći nikakve promjene dovesti u red.

A Milanović, Dodik, Čović, Vučić, koji preko EU pokušavaju ostvariti ciljeve koje nisu ostvareni ratom, sa mapama i pejperima različitih boja i sadržaja mogu obrisati zadnjice.

Nezamjenjiva uloga bh Dijaspore u izbornom procesu

Uloga BiH dijapore u izbornom procesu je nezamjenjiva. 

Na BH dijaspori je da odluči da li će donijeti željene promjene svojoj domovini, na koju se tako zaklinje, ili će i ovaj put ostati minorna i bez ikakva uticaja na rezultate izbora. Pola bh populacije živi u svijetu, a to je 2 miliona Bosanaca i Hercegovaca, od kojih najveći broj ima bh državljanstvo, s kojim stiče pravo da glasa. Do sada nije bilo skoro nikakve komunikacije sa dijasporom. Vlasti BiH učinile su sve da dijaspora ostane što dalje od svoje domovine. Kontaktirali su samo neki i to pretežno kad im je nešto zatrebalo ili u vrijeme izborne kampanje. Sva nastojanja i svi pokušaji dijaspore da se približi domovini i sa njom obnovi pupčanu vezu, još od prvog mandata g. Namika Alimajstorovića u Kongresu Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), ostali su skoro na samoj nuli…Ovaj put stvari se moraju uzeti sasvim ozbiljno. Kad bi glasao samo svaki treći građanin BiH koji danas živi negdje u svijetu, njihovi glasovi bi odlučili pobjednika. 

U iščekivanju velikog bh Oktobra

Naravno, nije sve u našim rukama. Ogroman, možda presudan uticaj, na zbivanja u BiH imaju geopolitička zbivanja u svijetu. Zbog toga svemu ovom rat u Ukrajini i značajan utjecaj Rusije u BiH i na Balkanu daju jednu posebnu dimenziju, čega moramo biti duboko svjesni.

Bez obzira ko pobijedi na oktobarskim izborima, već u ranu  jesen ga čekaju velike odgovorne obaveze, naročito ako do tada ne budu zaustavljene secesionističke i antiustavne tedencije, koje su dolazile iznutra, ali i iz našeg susjedstva. 

S pravom se pitamo da li će Veliki bh Oktobar donijeti sunce na bh obzorju, sa kojim će decenijski sni i snoviđenja bh naroda i građana postati bliski i ostvarivi? Sa ulaskom Denisa Bećirovića u bh Predsjedništvo, u koje duboko vjerujemo i željno očekujemo, pokrenuće se klatno kojim će se za mnoge nepodnošljive stvari označiti kraj, a za mnoge nade i očekivanja označiti početak. 

Burlington, 22.5.2022                   Zijad Bećirević

Related posts

INTERVJU: PROF. DR. DENIS BEĆIROVIĆ OVO JE NAŠA ZEMLJA I ZA NJU SE VRIJEDI BORITI

Ivica Puljić o skandalu u Ambasadi BiH u Washingtonu: “Organizatori i ambasador željeli su vidjeti…”

Urednik BiH Info Desk

Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici: Borba protiv toga važnija nego ikad

Editor

Leave a Comment