Izbori BiH

Glasajmo za dobrobit države i građana

Često se u javnosti, među običnim ljudima, potencijalnim glasačima, vodi polemika u tom smislu, kakva je poenta izlaska na glasanje, kad se ništa ne mijenja. 

Iz tog razloga mnogi odustaju od glasanja.

Dok opet drugi kažu da je komplikovan čitav proces oko glasanja iz dijaspore, i to ih odbija od glasanja. Nije izjednačeno aktivno i pasivno glasanje.

Kad bi se odgovaralo ovim prvima onda se polazi od činjenice da njihovim neizlaskom na glasanje se daje šansu i oslobađa prostor onim snagama koje ne mijenjaju hama baš ništa u našoj i njihovoj državi.

I takvim činom direktno utiču na glasanje, naprotiv čak im i pomažu!

Ovo druga skupina koja ne izlazi na glasanje zbog samog, dosadašnjeg, procesa glasanja,  polazi od činjenice da se svaki put moraš prijaviti i registrirati za glasanje, pa tek onda glasati.

U tome ima istine, ali ove godine je omogućeno da se prijaviš elektronskim putem, i ne bi trebalo da bude problema.

Izlaskom na izbore i svojim glasanjem pored ostalog ti učestvuješ u očuvanju mira, kao najvećeg blagostanja u jednoj državi.

Pitaće te se kako, na to je je vrlo jednostavno odgovoriti. Glasajući protiv onih reakcionarnih snaga i davajući svoj glasove onim snagama koji će pre svega svojom politikom i djelovanjem otkloniti sve ove barijere koje su našu državu doveli u ovakvo stanje kakvo je sada, a to je nikakvo!

Glasajmo za one progresivne snage koje će da rade za dobrobit države i građana!

Zato budimo učesnici stvaranju boljitka i progresa. Ne dozvolimo da pobjede ove destruktivne snage koje će voditi daljoj eskalaciji, a što u krajnjem slučaju dovodi do nevolja, pa i do nestanka države.

Treba od sebe odstraniti bilo kakav skepticizam koji se uvukao u nas, i reagujmo, djelujmo, jer od stajanja po strani, i pustog posmatranja, nema nikakve fajde.

O važnosti izlaska na glasanje je govorio reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović na  sjednica Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a koja je održana u Sarajevu, 22 maja 2022. godine:

,, Islamska zajednica u BiH se zalaže za jednakost svih građana Bosne i Hercegovine u državi, bez obzira na njihovo etničko porijeklo. Nakaradne podjele društva, po principu miletskog sistema s kraja XIX stoljeća, ne mogu biti osnova za modernu državu. Bosna i Hercegovina mora prevazići tu nakaradnu političku filozofiju etničkih podjela iz osmanskog perioda. Bošnjaci, posebno muslimani, članovi Islamske zajednice, uključeni u politički život naše zemlje, ovu zadaću treba da razumijevaju kao jednu od temeljnih vjerskih obaveza. Stvarati uvjete za politički ambijent u kojem će svi građani Bosne i Hercegovine živjeti u slobodi i demokratiji, uz puno poštivanje ljudskih, nacionalnih i vjerskih prava, obaveza je svakom muslimanu – posebno onom koji je na odgovornoj političkoj funkciji.”

Izbori su jedini legalni način da se nešto promijeni, i zato treba se prijaviti, registrovati i glasati. 

Svoj glas daj onim koji će ti povratiti dostojanstvo i vjeru u postojanost i budućnost tvoje države.

I nemoj nikad polaziti s gledišta, šta je ta država uradila za mene, tebe ili nekog drugog, nego uvijek polazi od stava, šta smo mi uradili za našu državu!

Odaberi one koji će između ostalog poraditi na izmjenama Ustava i Izbornoga zakone BiH, kako bi se uklonile sve barijere u uspostavljanju uslova života po mjeri čovjeka.

Faruk Tičić

Registracija je već počela i traje do 19.07. 2022. Centralna izborna komisija je ovaj put dosta olakšala registraciju sa svojom stranicom www.izbori.ba. / Centralna izborna komisija (izbori.ba) Preko nje se svaki građanin i građanka koji živi izvan domovine može registrovati.

Svi oni kojima je potrebna dodatna pomoć oko registracije za glasanje, mogu je dobiti i putem internet stranice: www.glasajmo.ba

Twitter

Related posts

CIK: U javnost plasirane dezinformacije o procesu prijave birača za glasanje iz dijaspore

Editor

Počinje štampanje glasačkih listića za Opće izbore 2. oktobra

Editor

SDP BiH: Isključit ćemo sve pojedince u slučaju potvrde navoda o izbornoj prevari u Srebrenici

Editor

Leave a Comment