Regija

PROPAGANDNI RAT OKO SREBRENICE: Informer slagao, Alkalaj demantovao, Dodik piše pisma

banner

Propaganda protiv Bosne i Hercegovine ne prestaje, ne biraju se sredstva izvođenja, ali ni teme, pa su tako jučer mediji u Srbiji odlučili iskoristiti temu genocida u Srebrenici za još jedan atak na našu zemlju. 

Tako je jučer tabloid Informer pod oznakom “ekskluzivno” plasirao navodne faksimile prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici, koju je prema tom mediju u UN uputio Sven Alkalaj, stalni predstavnik BiH pri Ujedinjenim nacijama. Uskoro je ta Informerova “ekskluziva” postala tema skoro svih medija pod kontrolom srbijanske vlasti uz naslove koji su za krivične prijave. 

“Ujedinjene nacije treba da osude “genocid” u Srebrenici, da osude i traže najstrože kažnjavanje svakog negiranja “genocida”, kaže se između ostalog u predlogu rezolucije o Srebrenici koju je podneo stalni predstavnik BiH u UN Sven Alkalaj. Ova rezolucija je definitivni dokaz da centri moći na Zapadu ne žele trajni mir u našem regionu, a da to ne zanima ni vlast u Sarajevu. Oni neće dogovor i kompromis, oni žele poraz i slom Srbije”, naveo je Informer, a prenijeli ostali. 

Alkalaj je danas u izjavi za portal RadioSarajevo.ba demantovao ove navode. 

“Misija BiH pri UN nije pokrenula inicijativu da Generalna skupština UN-a osudi genocid u Srebrenici”, kazao je ambasador Alkalaj.

Ni prva ni posljednja propagandna aktivnost režirana u Beogradu, baš kao što nije ni prvi ni posljednji put da se na takvo što “nasloni” Milorad Dodik i krene da nas bruka u svijetu. 

Tako je član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a uputio zvanično pismo i obavijestio Generalnu skupštinu UN da BiH ne stoji iza inicijative da UN usvoji rezoluciju u kojoj se osuđuje genocid u Srebrenici, jer o tome u BiH ne postoji konsenzus, rekla je savjetnik člana Predsjedništva BiH Ana Trišić Babić.

Babić u izjavi za “Glas Srpske” kaže da je Dodik u pismu predsjedniku Generalne skupštine UN Abduli Šahidu naveo da u vezi sa tim nije razgovarano, odnosno da je to lažno predstavljanje.

Dodik i njegova savjetnica očito ne čitaju niti komuniciraju sa institucijama Bosne i Hercegovine. Istovemenu, optužuju Alkalaja da zapravo zastupa incijativu koju je u UN uputila nevladina organizacija pod nazivom “Radna grupa za BiH”. Za sve dodatno optužuje i ministricu vanjskih poslova BiH Biseru Turković, koja prema Trišić Babić daje instrukcije Alkalaju za ovakvo ponašanje. 

Laž je odavno postala ozbiljno oružje u provođenju političke agresije koju protiv Bosne i Hercegovine provode politike iz Beograda i Zagreba. 

Patria

Related posts

U susret ljetnoj turističkoj sezoni: U Crnu Goru bez PCR testa

Urednik BiH Info Desk

Crnogorska dijaspora u proteklih devet mjeseci u domovinu poslala 631,89 miliona eura

BHD Info Desk Administrator

POPOVE OTKRIO SKY/ Škaljarac: Traže mi 100 kalaša, Crkva finansira nabavku za Nikšić

Editor

Leave a Comment