BiH dijaspora

Savez bh. udruženja u Švedskoj obilježava Dan sjećanja na genocid u Srebrenici

banner

Savez bh. udruženja u Švedskoj će i 2022. realizirati Program obilježavanja Dana sjećanja na genocid u Srebrenici: praćenje „Marša mira 2022“ i poseban program iz Švedske.

Svake godine Savez bosanskohercegovačkih uruženja u Švedskoj organizira poseban program obilježavanja Dana sjećanja na genocid u Srebrenici 11. jula 2022. godine.

Kultura pamćenja

Obilježavanje Dana sjećanja na genocid u Srebrenice najefikasnije se može realizirati kulturom pamćenja kroz geslo: „Da se nikad ne zaboravi i da se nikad ne ponovi“. Program obilježavanja Dana sjećanja na genocid u Srebrenici u Švedskoj 2022. godine, podijeljen u dva dijela.

Prvi dio: Bosna i Hercegovina

U ovom djelu programa predviđeno je praćenje „Marša mira 2022“ Nezuk – Potočari, javljanje i izvještavanje sa lica mjesta, uz razgovore sa učesnicima, gostima i organizatorima „Marša mira 2022“. Za završni dio planirano je javljanje iz Memorijalnog centar Srebrenica – Potočari u obimu koliko će biti prostora da se sve isprati na dostojanstven način, baš onako kako jedino i priliči kad se čovjek nađe u dolini „Bijelih nišana“. Predviđene su četiri reportaže ili javljanja uživo, što će najviše ovisiti od tehničkih uslova na terenu, čemu će se prilagoditi ekipa koja realizira program iz Švedske..

Drugi dio: Švedska

Baš kao što se članice Udruženja „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“ organiziraju i okupljaju svakog 11. u mjesecu tako će biti i ovog 11. jula 2022. godine: mirne protestne šetnje gradovima Bosne i Hercegovine podsjetiće se javnost na genocid u Srebrenici, počinjen u julu 1995. godine. Odavanje počasti žrtvama je nešto što će se činiti dok god živimo, koroz borbu za istinu i pravdu, govoriti da nam se glas čuje podsjećajući na genocid počinjen nad Bošnjacima Podrinja 1995. godine, o genocidu nad cijelom Bosnom i Hercegovinom, da nam se tako nešto nikad više ne dogodi.

Okupljanje bh. građana od 11 do 15 sati

Predviđeno je da se 11. jula 2022, od 11.00 do 15.00 sati, okupe u Švedskoj svi Bosanci i Hercegovci sa prijateljima i komšijama širom Švedske, u lokalnim zajednicama, mjestima i gradovima sa izvezenim ili ispisanim platnima sa imenima i fotografijama stradalih, da se tako pridružimo Majkama Srebrenice, majkama Bosne i Hercegovine, ističe se u Programu Dna sjećanja na genocid u Srebrenici.

Koristiti dosadašnja iskustva

Treba se organizirati na isti način kao i do sada, bosanskohercegovačke organizacije i udruženja u Švedskoj zajedno: još jednom ukazati na važnost zajedništva, sve kroz zajedničku i ujedinjenu borbu za ljudska prava i slobode, kaže se u Programu obilježavanja na Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Javite se iz BiH u švedski program

Očekujemo da će te se i vi, svim srcem i osjećajem za pravdu, uključiti u obilježavanje Dana sjećanja na genocid u Srebrenici uz poziv svima koji se u to vrijeme budu nalazili u Bosni i Hercegovini, a koji budu učestvovali u „Maršu mira 2022“ ili na dženazi u Potočarima, da nam se jave, kaže se u tekstu švedskog Programa obilježavnja na Dan sjećanja na genocid u Srebrenici 11. jula 2022. godine, u organizaciji Saveza bh. udruženja u Švedskoj.

Dr. Adnan Mahmutović

– Ove, 2022. godine, Savez bh. udruženja u Švedskoj je pokretač i organizator posebnog programa obilježava Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, koji će biti online model, uz apel svim bosanskohercegovačkim savezima, organizacijama i udruženjima u svim mjestima u Švedskoj, da se organizuju i uključe i tako daju svoj doprinos obilježavanju 11. juna 2022. godine svugdje gdje žive Bosanci i Hercegovci.

Meho Kapo

– Kulturom pamćenja, da se nikad ne zaboravi i da se nikad i nikome ne ponovi, obilježavamo 11. juli i sa lica mjesta prenosimo informacije sa „Marša mira 2022“ i iz Potočara. Samo prisustvo u ”Dolini bijelih nišana”, u MC Srebrenica – Potočari, uz obilježavanje 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Zaštićene zone Ujedinjenih nacija”, i sjecanja na genocid 11. jula 1995, ispunjava i obavezuje. Pozivamo sve vas da odate počast svim nedužnim žrtvama i učestvujete u bolu majki Srebrenice i svih koji su preživjeli genocid u Srebrenici, Podrinju i BiH, rana je to sa kojom nam je živjeti dok nas ima.

Organizator i informacije

Savez bh. udruženja u Švedskoj – Organizatori Programa obilježava Dana sjećanja na genocid u Srebrenici 2022. godine:

Adnan Mahmutović waysofbeingfree@gmail.com

Meho Kapo meho.kapo@ark3p.se

Kenan Jašarspahić kenan.milanmatkonsult@gmail.com

Piše: Fikret TUFEK / BHRF

Related posts

Nizozemska predstava ‘Opasna imena’ o genocidu u Srebrenici po prvi put gostuje u BiH

BHD Info Desk Administrator

London: Bosanskohercegovački matematičar, prof. dr. Mahir Hadžić, dobitnik svjetskog priznanja – Adamsove nagrade

Editor

London: Senka Krivić iz Zenice programira robote na Kraljevskom univerzitetu

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment