Pogledi

Gospodine Kajganiću, IGK smatra nedopustivim indolentan odnos Tužiteljstva Bosne i Hercegovine prema krivičnim prijavama za negiranje genocida u Srebrenici

Jedna od najvažnijih misija Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK} je institucionalna borba protiv negiranja genocida u Srebrenici upotrebom sudskih, naučnih i historijskih činjenica o tome največem zločinu poslije Holokausta u Evropi. U tom smislu IGK je inicirao između ostalog i peticiju putem Kanadskog parlamenta kojom traži od Vlade Kanade da krivično sankcioniše negatore genocida u Srebrenici, a koji žive u Kanadi.
IGK je Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine podnio više krivičnih prijava za negiranje genocida u Srebrenici, ali i za negiranje države Bosne i Hercegovine.
31. 08. 2021. IGK je podnio krivičnu prijavu Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine protiv člana Predsjednoštva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika za njegovo kontinuirano negiranje genocida u Srebrenici.
15. 10. 2021. IGK je podnio Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv Željke Cvijanović, predsjednice bosanskohercegovačkog ntiteta Republika Srpska zbog kršenja zakona o zabrani negiranja genocida, kao i zbog pokušaja rušenja ustavno pravnog poretka Bosne i Hercegovine, te narušavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog pravnog subjektiviteta osne i Hercegovine.
10. 11. 2021. IGK je podnio krivičnu prijavu Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine  protiv Marka Ivasa, novinara novinske agencije Tanjug zbog negiranja genocida u Srebrenici tokom intervjua s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Komšića.
13. 12. 2021. IGK je zajedno sa udruženjem ‘Žene žrtve rata’ podnio krivičnu prijavu Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Krivična prijava je podnešena jer se Milorad Dodik nalazi na čelu antibosanske koalicije koju čine zvanični organi entiteta Republika Srpska koji putem javnih dužnosnika SNSD-a i njihovih partnera koji su izabrani u institucije tog entiteta, aktivno provode, davno i sistemski smišljen plan tihe secesije, odvajanje entiteta iz suverene vlasti države Bosne i Hercegovine.
05. 05. 2022 IGK je podnio krivičnu prijavu Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine protiv izvjestioca Radio-televizije entiteta Republika Srpska Danijela Simića zbog negiranja genocida u Srebrenici.
Godinu dana od stupanja na snagu Zakona o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, odnosno, odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (tzv. Inzkov zakon), nema niti jedne optužnice za negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina utvrđenih pravosnažnim presudama Međunarodnog vojnog suda, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY/MICT) ili Međunarodnog krivičnog suda(ICC) ili Suda u Bosni i Hercegovini. IGK je upoznat da više od 40 podnesenih prijava od strane organizacija i pojedinaca stoji u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine. Kao podnosilac prijava IGK nema  nikakvu informaciju šta se dešava sa našim prijavama.
IGK smatra nedopustivim indolentan odnos Tužiteljstva Bosne i Hercegovine prema krivičnim prijavama za negiranje genocida u Srebrenici i negiranje države Bosne i Hercegovine. Pozivamo Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine  da navedene prijave hitno i prioritetno obradi i da, ukoliko postoji osnovana sumnja, podigne optužnice.
Za IGK procesuiranje negatora genocida predstavlja isti prioritet kao i krivični progon zločinaca. Stoga, pozivamo Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine da konačno pristupi primjeni “Inzkovog zakona”.
IGK je o svakoj podnesenoj krivičnoj prijavi upoznao premijera Kanade Justin Trudeau, organizacije i zajednice koje se bave zaštitom ljudskih prava i slobda, te druge pojedince, organizacije, institute i zajednice.Nadamo se odgovoru na naš upit.
Emir RamićDirektorInstitut za istraživanje genocida Kanada

Related posts

Dodik se ne treba bojati atentatora iz kafane, loša je to komedija koja može imati veću cijenu

Urednik BiH Info Desk

PRIZNANJE I NEGIRANJE SREBRENIČKOG GENOCIDA

Editor

Biskup Franjo Komarica: Narodu je slomljena kičma i zato se masovno iseljava

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment