Regija

Godišnjica genocida u Srebrenici: Dubrovnik se sjeća, bacali ljiljane u more

banner

Povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici na dubrovačkom Stradunu u ponedjeljak je održan Mimohod sjećanja, nakon čega su uz molitvu u spomen na žrtve bačeni ljiljani u more u starom gradskom portu.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin, primili su danas delegaciju Grada Sarajeva.

Razgovarano je o dosadašnjoj vrlo uspješnoj saradnji dva prijateljska grada. Zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Mirela Džehverović se zahvalila gradonačelniku Frankoviću i saradnicima na gostoprimstvu te izrazila želju za nastavkom ali i unaprijeđenjem saradnje dvaju gradova.

„Posebna je oduvijek bila veza između Sarajeva i Dubrovnika, još od razdoblja Dubrovačke Republike. Uistinu imamo iznimno dobre odnose koji traju bez obzira na brojne promjene vlasti, a koje ćemo nadam se nastaviti održavati s istim entuzijazmom i respektom u duhu zajedništva i prijateljstva“, istakao je gradonačelnik Franković.

Izvor : N1

Potom je delegacija Grada Sarajeva prisustvovala tradicionalnom Mimohodu sjećanja koji je povodom obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici, organizovalo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Dubrovačko-neretvanske županije i Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Dubrovnika. Zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva Mirela Džehverović i gradski vijećnik Toni Vukadin su, zajedno sa okupljenim učesnicima, odali počast žrtvama srebreničke tragedije i poslali poruku da se genocid koji je počinjen ne može i ne smije zaboraviti. Nakon prigodnog obraćanja gradonačelnika Frankovića u more su, u znak pijeteta prema žrtvama srebreničkog genocida, bačeni ljiljani.

U okviru zvaničnog programa posjete, delegacija Grada Sarajeva prisustvovala je i ceremoniji otvaranja 73. Dubrovačkih ljetnih igara, koja je održana jučer.

N1

Related posts

Uskoro lakši ulaz iz BiH u Hrvatsku

BHD Info Desk Administrator

Godišnje se preko 2.000 ljudi odriče državljanstva Srbije

Urednik BiH Info Desk

URSD: Bošnjaci na popisima stanovništva u regionu

Editor

Leave a Comment