Video

Kardinal Puljić blagoslovio crkvu koju je izgradio Bugojanac Husein Smajić

banner

Kardinal u mirovini Vinko Puljić blagoslovio je u utorak u bugojanskom mjestu Vesela Straža novoizgrađenu zavjetnu crkvu Gospe od Anđela.

Kraj je to jedne za bh. javnost nesvakidašnje priče u kojoj je Bugojanac Husein Smajić 2014. godine sasvim slučajno na svom imanju, na lokalitetu Crkvina otkrio temelje srednjovjekovne katoličke crkve iz 15. stoljeća, u kojoj je pronađen ženski skelet umotan u pozlaćeno platno, za kojeg povjesničari sumnjaju da se radi o bosanskoj kraljici Jeleni Gruboj.

U dogovoru s kardinalom Puljićem, odlučeno je da se u blizini ovog arheološkog lokaliteta izgradi istovjetna crkva, za koju je najavio da će se raditi o crkvi mira, pomirenja i poštovanja.

Crkvu je izgradio Smajić od vlastitog novca, ali i donacija.

“Učinio sam to za ljubav ovog naroda, za ljubav naše zemlje, za ljubav jedinstva, da se ne razdvajamo nego da se poštujemo kao ljudi. Da ne budemo plemena. To sve činim za mir, poštovanje među narodima”, rekao je Smajić.

Kardinal Puljić kazao je kako se na ovaj način čuva naša prošlost, ali i budućnost.

“Ona je na svoj način čuvanje pamćenja naše prošlosti i našeg pouzdanja u Gospin zagovor. Naš svijet je posebno pobožan Gospi i na današnji dan se može postići potpuni oprost”, istaknuo je kardinal Puljić.

Oko tisuću ljudi iz svih krajeva BiH, ali i dijaspore, nazočilo je blagoslovu crkve.

N1

Related posts

Članica “Frajli” Nataša Mihajlović razotkrila stranca u svom životu i poručila: Sve je u redu s nama ženama, čak i ako nismo savršene

Sarajevski kantautor Adi Mulahalilović predstavio je album “Muzikanti”

BHD Info Desk Administrator

Nema stranih ulaganja u BiH, ali je dijaspora poslala 3,3 milijarde KM

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment