Pogledi

IGK: Jevreji su doživjeli holokaust, Bošnjaci genocid, pokažite empatiju

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} je poslao pismo Ambasadoru Izraela u Kanadi Dr. Ronen Hoffman

U pismu se između ostalog kaže:

“Mi Bošnjaci dobro znamo kako počinje markiranje “drugog” i kako to može zavrsiti. Jevreji su doživjeli holokaust i najbolje znaju šta to znaći i koliko opasno može biti. Bošnjaci su doživjeli genocid u Srebrenici, ali i prije toga u Drugom svjetskom ratu i u ostalim nasilnim periodima svoje historije, suočavali su se sa planiranim masovnim ubistvima, raseljavanjima, pritiskom da promjene svoja vjerska ubjedjenja. Nad Bošnjacima je počinjeno deset genocida. To su najteži oblici stradanja. Prirodno bi bilo, ljudski i humano da postoji osjećaj empatije među narodima koji su doživjeli i preživjeli holokaust i genocid.Kanadaska bošnjačka zajednica je zato sa nevjericom primila vijest o podržavanju segregacijske i rasističke, antibosanske i antievropske politike koji vode i personificiraju Dragan Čović i Milorad Dodik, od strane Ambasade Izraela u Tirani koja je takođe zadužena i za BiH. 

Jevrejsko bošnjačko prijateljstvo je historijski zasnovano na: bratskom prihvatanju Jevreja u BiH u vrijeme kada su progonjeni iz Španije, u Drugom svjetskom ratu Bošnjaci su čuvali Jevreje u Sarajevu i BiH od nacista riskirajući i vlastite živote, Hagada, jedan od najbitniji dokumenata jevrejskog stradanja je sačuvan u Sarajevu. Sačuvali su Hagadu Bošnjaci u Sarajevu i tokom agresije na RBiH i genocida nad Bošnjacima.

Imajući sve ovo u vidu Kanadska bošnjačka zajednica vas moli da nas primite na razgovor te da uspostavimo saradnju koja će ići u pravcu boljeg razumijevanja. Evropa je u ozbiljnoj nevolji. Zapadni Balkan u još večoj. Historija nas uči na šta sve to može izaći u teškim vremenima koja su ispred nas”. 

Related posts

Igre Dodika, OHR-a i političke bagre: BiH u ambisu podjela i neuređenosti

Urednik BiH Info Desk

BiH između dejtonske stvarnosti i EU budućnosti

BHD Info Desk Administrator

Nebojša Vukanović: Nenad Nešić ne može biti partner opozicije

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment