Književnost

Rat na ženski način 


Nedavno je u Brčkom predstavljena knjiga francuske pravnice i spisateljice Céline Bardet Zones sensibles, koju je 2011. godine objavila pariska kuća Editions du Toucan a na naš jezik prevela Fondacija Legat Ekmečić iz Brčkog, pod naslovom : Osjetljiva područja – jedna žena protiv ratnih zločinaca.


Autorica je prisustvovala bosanskohercegovačkom predstavljanju, kao i predsjednica Fondacije, Sela Tecilazić, profesorica Emira Osmić, novinar Sead Burić i Ćazim Suljević.Predsjednica Tecilazić je podvukla kako je djelo francuske spisateljice – koja je i specijalistica za međunarodno pravo, pa je kao povjerenica OHR-a bila i pravna savjetnica, drugog supervizora za Brčko Distrikt, Raffija Gregoriana, posebno značajno. 

Doprinos razvitku svijesti

Bardet je ispričala prošlost Brčkog od prije 30 godina, posmatranu s dvostrukog aspekta: nas kao učesnika strašnog sukoba ali i stranog. Najprije pripadnika OHR službe, koji su pomagali rješavanju svih naših “čvorova”. Zato sam moj predgovor knjizi nazvala Gordijev čvor. Nakon tri desetljeća posmatramo događaje i razumijevamo kako sve nije dovršeno. Mnoštvo procedura tek započinje. Gradom šetaju počinitelji zločina i žrtve pa se pitamo možemo li tako nastaviti? Sela Tecilazić je istakla kako je djelo, bilo značajno prevesti jer je ono i svjedočanstvo nasilja nad ženama. Jedan od ciljeva izdavačkog projekta je, upravo, doprinos o razvoju svijesti njihovog žrtvovanja. Tiče se žena svih nacionalnosti a podstiče razbijanje stigmi, još uvijek prisutnih u našem društvu.

Među zastupljenim temama koje je autorica izložila, najbitniji sadržaj je suđenje ratnim zločincima, najprije silovateljima. Vrijedna su i svjedočenja o načinu borbe koji je spisateljica uspostavila, radi postizanja pravde i izvođenja kriminalaca pred sud!

Cécile Bardet je rođena u proljeće 1972.  godine. Na Sorbonni je završila Međunarodno pravo a usavršila se za ratne zločine, kriminal i spolno nasilje u oružanim sukobima. Oformila je i humanitarnu organizaciju We Are NotWeapons of War /WWoW/ koja se zalaže za zaustavljanje seksualnog nasilja. Karijeru pravne savjetnice u BiH započela je 2007.  godine.Zaslužna a je za osnivanje jedinice za istraživanje ratnih zločina u Brčkom. Na poziv Williama Haguea i Angeline Jolie, prisustvovala je 2014. godine, prvom planetarnom Summitu o silovanju, u oružanim sukobima.

Džana Mujadžić 

Related posts

Junaci bez ulica: Sjećanje na Ahmeta Hromadžića

BHD Info Desk Administrator

Književni putnik: Roman Bekima Sejranovića preveden na francuski jezik

BHD Info Desk Administrator

KNS: DODJELA PRIZNANJA ZA LITERARNI KONKURS “ISNAM TALJIĆ” I FOTO KONKURS “NEDŽIB VUČELJ”

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment