Svijet

New York: Nakon napada Salman Rushdie operisan, priključen na respirator

Nakon što je napadnut na skupu u New Yorku, pisac indijskog porijekla Salman Rushdie u teškom je stanju te se nalazi na respiratoru, prenosi The Guardian.

Prema informacijama iz bolnice u kojoj je smješten pisac, Rushide je odmah nakon napada operisan, a njegov glasnogovornik Andrew Wylie je izjavio kako je pisac pretrpio značajne povrede.

“Vijesti nisu dobre. Salman će vjerovatno izgubiti jedno oko. Živci na ruci su mu prekinuti, a jetra mu je izbodena i oštećena”, rekao je Wylie.

Policija države New York identificirala je osumnjičenog za napad kao Hadija Matara, 24-godišnjeg mladića iz Fairfielda. Motiv napada još uvijek nije poznat. Također, iz policije su saopćili kako je Rushdie uboden u vrat kao i u stomak.

Napad se dogodio jučer u institutu Chautauqua koji se nalazi sjeverozapadno od New Yorka. Nakon što je Rushdie započeo svoj govor na bini, napadač je došao na binu te napao pisca još dok je sjedio.

“Vidjeli smo čovjeka kako juri prema bini i nastao je užas. Ljudi su bili u šoku, mnogi u suzama”, rekli su svjedoci događaja.

Rushdijeva knjiga “Satanski stihovi” zabranjena je u Iranu od 1988. godine i mnogi muslimani je smatraju za blasfemičnu. Iranski ajatolah Ruhollah Homeini je 1989. godine izdao fetvu kojom se tražila Rushdijeva smrt. Za njegovo ubistvo je bila raspisana nagrada od 3 miliona dolara.

Iranske vlasti su se zvanično ogradile od Homeinijeve fetve, ali je jedna iranska vjerska fondacija 2012. godine nagradu za Rushdijevo ubistvo povećala na 3,3 miliona dolara.

Related posts

INTERNO RASELJENA LICA U AZERBEJDŽANU

BHD Info Desk Administrator

Yale Univerzitet organizira dvodnevnu online konferenciju: 25. godišnjica Daytona

Urednik BiH Info Desk

Već drugi dan SAD ne znaju ko će biti 46. predsjednik

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment