Svijet

Oko 1,5 miliona vakcinacija dnevno: Od 1. jula Turska dodatno ublažava mjere

Turska dodatno ublažava mjere uvedene radi suzbijanja širenja koronavirusa, saopćio je predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak, nakon što je dnevni broj zaraženih opao na oko 5.000 ljudi.

Od 1. jula, lovkdowni će biti uvedeni nedjeljom, a policijski sat od 19 sati navečer po srednjoevropskom vremenu bit će ukinut, objavio je Erdogan nakon sastanka vlade.

“Saobraćajne restrikcije također će biti ukinute i javne institucije vratit će se normalnom radnom vremenu”, kazao je Erdogan.

Turska je počela ublažavati ograničenja u posljednjim sedmicama, limitirajući lockdown na nedjelju i otvarajući restorane za limitirani broj gostiju, nakon što je dnevni broj zaraženih počeo da opada s vrhunca od više od 60.000 ljudi u aprilu.

Turska se nada da će pad broja zaraženih, skupa s ubrzanjem programa vakcinacije od oko 1,5 miliona vakcinacija dnevno, pomoći u oporavku njenog turističkog sektora.

Nagli rast broja imunizacija također je pojačao nade u snažan ekonomski nastup u drugoj polovini godine. JP Morgan revidirao je cifru turskog ekonomskog rasta na 6,8 posto u prošloj sedmici, pozivajući se na ubrzani tempo vakcinacije, prenosi Reuters.

BHDINFODESK

Related posts

Sjećanje na Grahama Bamforda: Britanca koji se u Londonu 1993. živ spalio zbog agresije na Bosnu i Hercegovinu

Urednik BiH Info Desk

Za građane EU: Lična karta od danas više neće vrijediti za ulazak u Veliku Britaniju

Urednik BiH Info Desk

Christian Schmidt dobio jakog protukandidata za nasljednika Valentina Inzka

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment