Svijet

U Njemačkoj udvostručen broj osoba bez državljanstva

banner

Broj osoba koje bez državljanstva borave u Njemačkoj udvostručio se nakon izbjegličkog vala 2015., saopstio je Savezni statistički ured u Wiesbadenu.

„Krajem 2022. je u središnjem registru stranaca bilo zabilježeno 29.455 osoba bez državljanstva. To je dvostruko više nego prije migrantskog vala 2015. i 2016.“, stoji u priopćenju Statističkog ureda.

Više od polovine ovih osoba je stiglo iz Sirije.

Kao razlozi se navode nedostaci osobnih dokumenata koji bi nedvosmisleno mogli potvrditi nečije državljanstvo. Za građane Sirije je te dokumente gotovo nemoguće steći naknadno zbog nesuradnje vlasti u Siriji.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, nedostatak državljanstva se koji put temelji i na spolnoj diskriminaciji, zbog toga što u pojedinim zemljama žene svoje državljanstvo ne mogu prenijeti na dijete.

Djeca rođena u Njemačkoj ne stječu automatski njemačko državljanstvo ako jedan od roditelja ne boravi barem osam godina u Njemačkoj i nije u posjedu neograničene boravišne dozvole.

Stranci u Njemačkoj mogu nakon osam godina legalnog boravka zatražiti njemačko državljanstvo, a osim neograničene boravišne dozvole uvjet je i dokaz o dovoljnim prihodima za sebe i obitelj te potvrda o nekažnjavanju.

Njemačka, s izuzetkom državljana zemalja članica Europske unije, u pravilu ne dozvoljava dvostruko državljanstvo.

Izbjeglice iz Sirije trenutno u Njemačkoj uživaju pravo na zaštitu, a nakon osam godina mogu zatražiti državljanstvo ako ispunjavaju uvjete.

U mnogim slučajevima podnositelji zahtjev za azilom unište svoje dokumente kako bi, dajući lažne navode o svom porijeklu, povećali mogućnost stjecanja prava na politički azil.

HINA

Related posts

Nebojša Regoje: Nema informacija da je neko od bh. državljana nastadao u zemljotresu

Editor

Njemačka: Stupio na snagu novi Zakon o useljavanju kvalificiranih radnika

Editor

VELIKI LIDERI HEJDAR ALIJEV UZ 98. GODIŠNJICU ROĐENJA

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment