Svijet

Otkazane utakmice, festivali u Velikoj Britaniji, tokom dana obraćanje novog kralja Charlesa

Nakon što je u Velikoj Britaniji zbog smrti kraljice Elizabete II otkazan niz utakmica, utrka, festivala i drugih događaja, oglasila se britanska vlada i poručila da nema potrebe za otkazivanjem događaja tokom dana žalosti. Hiljade građana se okupilo ispred Buckinghamske palače u Londonu gdje na ogradi ostavljaju cvijeće i opraštaju se od kraljice Elizabete II. 

U uputama koje je objavila britanska vlada navodi se da nema potrebe da kompanije zatvaraju svoja vrata odnosno za otkazivanjem sportskih natjecanja. Vlada poručuje da neki vlasnici kompanija ili organizatori događaja mogu razmotriti otkazivanje ili odgodu događaja, naročito na dan sahrane kraljice Elizabete, ovisno o prirodi i tonu događanja, ali ne postoji nikakva obaveza.

“To ovisi o odluci organizatora sportskih, kulturnih i zabavnih događanja, stoji u uputama.

Odluče li se organizatori na održavanje događanja na dan sprovoda Elizabete II, vlada sugerira da prilagode početak događanja tako da ne bude u koliziji sa sprovodom i povezanim procesijama.

“Organizatori mogu i poštovanja i u skladu s danima žalosti održati minutu šutnje ili pustiti britansku himnu putem razglasa na početku događaja ili sportskih natjecanja. Natjecatelji mogu nositi crne poveze oko ruku”, navodi se u uputama britanske vlade.

CNN javlja kako bi novi kralj Charles uskoro trebao stići u London iz Škotske, gdje je bio dvorcu Balmoral u kojem je jučer preminula njegova majka Elizabeta II.

Charles bi se u Londonu po prvi put trebao susresti s novom britanskom premijerkom Liz Truss, koju je kraljica Elizabeta imenovala na tu poziciju u utorak. Bio je to njezin posljednji službeni čin.

Tokom dana očekuje se televizijsko obraćanje novog kralja, koji će uputiti poruku ne samo Britaniji, nego će se i predstaviti svijetu, navodi CNN.

Related posts

Brexit: Velika Britanija i EU postigli dogovor

Urednik BiH Info Desk

Nakon dva stoljeća Atina dobila džamiju

BHD Info Desk Administrator

Kanađani u aprilu obilježavaju mjesec sjećanja, osude i prevencije genocida

Editor

Leave a Comment