BiH dijaspora

BADA: Hrvatski Centar i Zajednice srpskih klubova u Beču, podržavaju put priznanja autohtone Bosanske manjine u Austriji

Bosansko Akademsko Društvo u Austriji (BADA) ima za jedan od glavnih ciljeva priznanje bosanske manjine u Austriji. Članovi te priznate bosanske manjine mogu biti svi gradjani Austrije koji imaju porijeklo iz Bosne i Hercegovine.

BADA nastavlja graditi mostove saradnje na tome putu priznanja i traži puteve saradnje kroz razgovore i sa drugim organizacijama koje okupljaju strance u Austriji. U septembru su bili dogovoreni i održani sastanci sa srpskim i hrvatskim zajednicama u Beču.

Na sastanku održanom u prostorijama gradišćanskih Hrvata u Beču, razgovarano je o proširenju saradnje dviju zajednica. Sastanku su prisustvovali Gabriela Novak-Karall, generalni sekretar Hrvatskog Centra u Beču, a ispred BADA predsjednik Siradj Duhan, zamjenica predsjednika Ružica Čubela i član Davul Ljuhar.

Dogovarano je održavanje zajedničke konferencije početkom sljedeće godine na kojoj bi se tematizirala saradnja slovenačke, hrvatske i buduće bosanske manjine u Austriji. Hrvatski Centar u Beču podržava put priznanja autohtone BOSANSKE manjine u Austriji.

U prostorijama Zajednice srpskih udruženja u Beču

Na ranije održanom sastanku u prostorijama Zajednice srpskih udruženja u Beču, takodjer je dogovarana saradnja i medjusobnoj podrška. Na tom sastanku prisustvovali su predsjednik Zajednice srpskih udruženja Luka Marković, zamjenica predsjednika Radmila Maksimović, Sekretarica  Svetlana Matić, članovi Odbora Nešo Čestić, Siniša Maksimović i Dragutin Petković. Od strane BADA sastanku su prisustvovali predsjednik Siradj Duhan i član Marko Dragaš. Zajednica srpskih udruženja u Beču podržava put priznanja BOSANSKE manjine u Austriji, a Bosanci će uzvratiti njima podršku.

Ovakav put saradnje i medjusobne podrške ove organizacije vide kao neophodnost i recept za bolji život svih gradjana Austrije bez obzira na porijeklo.

BADA

Related posts

JASMINA HOSTERT: NACIONALIZAM JE OTROV! GDJE GOD ŽIVITE, POSTAVITE ZNAK ZA MIR, ZNAK ZA BOSNU I HERCEGOVINU

Editor

IGK: Joe Biden je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i veliki prijatelj istine i pravde

BHD Info Desk Administrator

Ambasada SAD u Sarajevu Suadu Bešliću dodjelila priznanje “Heroj Nacije”

Editor

Leave a Comment