BiH dijaspora

Održan je tradicionalni Globus festival u Drammenu: “Dukat” predstavio BiH

banner

I ove godine, tradicionalno, organizovan je internacionalni festival “Globus” u gradu Drammenu, u blizini Osla. Festival “Globus” je svojevrsna smotra tradicije, igre, pjesme i hrane iz zemalja svijeta iz kojih dolaze iseljenici koji su započeli život u ovom gradu.

image

Našu zemlju, Bosnu i Hercegovinu su predstavile pripadnice folklorne grupe “Dukat”. One su nagrađene velikim aplauzom prisutnih. Na festivalu je bio postavljen i štand sa bosanskohercegovačkim specijalitetima, koje su napravile vrijedne članice Bosanskog kulturnog udruženja Drammen.

Inače, “Globus” festival se održava svake godine početkom jeseni, pod nazivom Festival kulture i hrane. Kako je napisao aranžer, cilj festivala je da okupi internacionalni Drammen uz prezentaciju hrane i kulture. I dalje, festival želi pokazati pozitivnu stranu internacionalnog društva i na taj način graditi mostove među različitim grupama stanovništva ovog grada nadomak Osla.

image

Grad Drammen ima posebno odjeljenje koje se zove interkultur. U tom odjeljenju radi naša zemljakinja, Sarajka Refka Kovač i zahvaljujući njenom angažmanu BiH je jedna od važnih sudionica svih internacionalnih okupljanja i manifestacija, pa je tako bilo i ovoga puta.

image
Detalji sa festivala/ Fahro Konjhodžić

Prema procjeni aranžera, festival je ove godine posjetilo oko desetak hiljada građana Drammena i okoline.

Fahro Konjhodžić/Moja BiH

Related posts

MAGAZIN SAVEZA BANJALUČANA U ŠVEDSKOJ: Šeher Banja Luka – Broj 75.

Editor

Austrija: Pri  Bosanskom Akademskom Društvu u EU (BADEU) osnovan je Savjet za kulturu

Editor

Institut za istraživanje genocida Kanada pozdravlja odluku i Christiana Schmidta

Editor

Leave a Comment