Izbori BiH

CIK utvrdio rezultate za predsjednika RS, Milorad Dodik pobjednik

banner

CIK je na današnjoj sjednici sa šest glasova za i jednim protiv usvojio dopunsku odluku o utvrđivanju izbornih rezultata za nivo predsjednika/potpredsjednika RS nakon ponovnog brojanja glasova po naredbi CIK-a od 10. oktobra. Predsjednik CIK-a Suad Arnautović kazao je da su za ovaj nivo pravo glasa imali i birači u Brčko distriktu. 

“Kontrolno brojanje je potvrdilo sljedeće da je Milorad Dodik koji je bio u vodstvu 10. oktobra ostao i dalje sa najvećim brojem glasova. Ista situacija je i sa Ćamilom Durakovićem koji je ostao sa najvećim brojem glasova nakon glasova pošte i DKP-a”, kazao je Arnautović.

Prije kontrolnog brojanja umjesto Durakovića je u vodstvu bio Senad Bratić.  

Davor Pranjić je kandidat sa najviše glasova za potpredsjednika RS iz reda hrvatskog naroda. Iako je na sjednici CIK-a došlo do konfuzije pa je Ivan Begić proglašen pobjednikom, provjerom je ipak utvrđeno da Pranjić ima više glasova.

Član CIK-a Vlado Rogić također je na sjednici istakao da je dobio podatak od Glavne kontrole da je Pranjić jedan od potpredsjednika što se pokazalo tačnim.

Ranije na sjednici su usvojeni izvještaji Glavnog centra za brojanje i primljen k znanju Izvještaj kontrolora za transport, rukovanje i skladištenje glasačkih listića i ostalog izbornog materijala.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović kazao je da se posebno zahvaljuju policijskim agencijama koje su bili velika pomoć CIK-u. 

Arnautović je kazao da je potrebna reforma izbornog zakonodavstva i da će dati svoj puni doprinos. 

Članica CIK-a Vanja Bjelica-Prutina kazala je da rezultate za 253 biračka mjesta nije moguće utvrditi i da se to moglo odnositi na potpredsjednike RS. 

“Rezultati za predsjednika RS su utvrđeni i to građani trebaju znati”, kazala je Bjelica-Prutina.  

Agencije

Related posts

Zbog izbornih prevara SIPA pretresa više lokacija u Tuzli i Srebrenici

Editor

CIK raspisao izbore za 2. oktobar

BHD Info Desk Administrator

CIK počeo pripreme za realizaciju izbornog procesa glasanja u dijaspori

Editor

Leave a Comment