Govor zemlje moje

Profesori Vedran Zubić i Smilja Mrđa dobitnici prestižne nagrade za oblast obrazovanja u Indiji

banner

Profesor geografije u Gimnaziji Dobrinja Vedran Zubić dobitnik je prestižne nagrade za jednog od najboljih profesora na svijetu, a zemlje Zapadnog Balkana predstavljalo je 11 nastavnika i profesora koji su se okupili u Nju Delhiju gdje je održana svečanost dodjele najprestižnije nagrade u polju obrazovanja, Globalna nagrada za nastavnike/AKS Education Award. 

Najbolji nastavnici države iz kojih dolaze predstavljaju u najljepšem svjetlu i poručuju da se znanje i prenošenje znanja itekako isplate. Iz BiH su tri prosvjetna radnika Vedran Zubić, Smilja Mrđa nastavnica historije iz Osnovne škole “Osman Nuri Hadžić” (Dobrinja) i Olivera Nedić iz Doboja koja je već 2020. godine osvojila nagradu AKS Education Award, Hrvatske jedan, Srbije pet i dvoje iz Sjeverne Makedonije. 

Iza Vedrana Zubića su brojne generacije učenika kojima je bio ne samo profesor, već i drug i roditelj i brat, i sve što je trebalo učenicima. Kao neko kome je Zubić bio razrednik znanje koje vam pruži na časovima geografije koristit ćete cijelog života. S obzirom da su mu i roditelji bili prosvjetni radnici Zubiću je imao ko usaditi pravilan pristup svakom učeniku. 

Osim što ga krase lijepe osobine kao pedagoga i profesora, njegov odnos prema svakom učeniku i njihovim roditeljima je ono što ga također izdvaja u obrazovnom sistemu u BiH. Proteklih godina mediji su posebno pisali o Zubiću i njegovom inovativnom pristupu nastavi, posebno u vrijeme Covid pandemije za šta je nagrađivan. 

Među nagrađenim nastavnicima je i Smilja Mrđa iz Osnovne škole “Osman Nuri Hadžić”. Imala sam priliku da mi u upravo u toj osnovnoj školi predaje historiju. Njen blag odnos prema učenicima obilježio je časove historije, a njen dugogodišnji rad je adekvatno nagrađen. 

“Nagrada posvećena mojim učenicima i svima koji su pomogli da lokalna obrazovna priča postane globalna”, poručila je Mrđa nakon preuzimanja nagrade. 

Zubić dobio nagradu 

Piše: Amra Vrabac / Patria

Related posts

Međunarodni dan maternjeg jezika – njegujmo svoje i uvažajmo drugo

Copo Sejo

U Tuzli promovisana knjiga Bosanski jezik i komunikacija u nastavnoj praksi 

Urednik BiH Info Desk

Sitan vez Sarajevo: Neophodna nam je i Vaša pomoć u pokrivanju troškova za izradu bojanki za djecu

Leave a Comment