Pogledi

POGLED IZ AMERIKE: HAJKA NA ALKALAJA

banner

Zavjerenici i zavjera šutnje

Svako ko glasno progovori, ustane u odbranu Bosne, suprostavi se istinom protiv laži i terora koji već 27 godina vlada Bosom mora biti ušutkan, gurnut u stranu ili optužen za širenje netrpeljivosti i mržnje.

Ni 30 godina nakon agresije na BiH ne smije se reći da 90-ih u Bosni i Hercegovini nije vođen građanski rat, da su agresiju uz pomoć MZ-e izvršili prvo Srbija, a po tom Hrvatska, da su najteži zločini uključujući zločin genocida izvršeni nad Bošnjacima, da se pritisak na Bošnjake i danas nastavlja u težnji da se BiH rasturi, podijeli i pripoji susjedima Srbiji i Hrvatskoj. A još i danas se traga za tijelima nestalih i ubijenih; klanjaju dženaze širom BiH. A zavjera šutnje i danas traje, zavjerenici isti. 

Ni 30 godina kasnije ne smije se otvoreno reći da su državna i privatna imovina BiH opljačkane – pljačkane i danas, da je preko polovine građana pretežno Bošnjaka raseljeno i protjerano. Ne smije se ni danas reći da je agresiju pasivno posmatrala pa čak i pomogla Međunarodna zajednica, da  odgovornost za počinjeni genocid nad Bošnjacima snose mnogi, uključujući UN-e.

Ali nekim uticajnim zemljama iz MZ-e odgovora da se zavjera šutnje u BiH o događajima iz 90-ih ne naruši ni na koji način, da se nikad ne sazna ko su zavjerenici koji su pomogli razgradnju i podjelu BiH, a koji i danas rade na tome.

Ko je Sven Alkalaj?

Alkalaj je pravnik,  židovskog porijekla, otac mu je Židov a majka Hrvatica. Bio je jedini član Vijeća ministara BiH iz reda ostalih. Ima hrvatsko državljanstvo. Od 1993 do 2000. bio je Ambasador BiH u SAD, od 2000 do 2004. Ambasador BiH u Organizaciji američkih država i Ambasador u SAD, od 2004 – 2007. Ambasador BiH u Belgiji i šef misije BiH pri NATO, od  2007 do 2012. je bio ministar vanjskih poslova BiH, a od jula 2019.  je Ambasador BiH u UN-a. 

Obraćanje Alkalaja pred Vijećem sigurnosti UN

Pred UN-a se o stanju u BiH tokom agresije i u Dejtonskom periodu govorilo uglavnom uopšteno, polovično, površno, dijelenjem odgovornosti i krivice na sve bh narode, čime su se problemi relativizirali i umanjivali…UN-e nisu ni želile ulaziti u suštinu, naročito ne u negiranje zločina i genocida, jer to ukazuje na propuste UN-a, koji su otežali odbranu BiH (embargo) i  uvećali tragediju (Srebrenički genocid)…Ovo je prvi put da je pred UN-e bez uvijanja iznesena konkretna optužba, iako usmjerena pretežno na propuste i greške OHR-a i novog Međunarodnog predstavnika, ipak je od posebne važnosti jer raspravu o stanju u BiH pomjera sa statike na promjenu, ma kako malo izglednu. U to ime posebno hvala Ambasadoru Alkalaju.

Sven Alkalaj je iznio oštre kritike na račun Visokog predstavnika Shcmidta, jer je izmjenama Izbornog zakona u izbornoj noći prevario glasače u BiH i sve aktere izbora, ugrozio sistem vladavine prava, obezbjedio HDZ BiH neograničeno učešće u vlasti, a zanemario presude međunarodnih sudova, osim jedne koja je pogodovala favoriziranom HDZ BiH…Alkalaj se usudio reći da su Srbija i Hrvatska bili agresori na BiH i kao takve nisu i ne mogu biti garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma, niti imaju pravo miješati se u unutarnje stvari suverene i nezavisne države Bosne i Hercegovine. 

Prema očekivanju većine, na toj sjednici Vijeća sigurnosti je donesena odluka da se EUFOR-u u BiH produži mandat za narednu godinu, koju je podržalo svih 15 članova Vijeća sigurnosti, uključujući i Rusku Federaciju. Produženje mandata EUFOR-a ne utiče na status NATO, koji će nastaviti s podrškom BiH na euro-atlanskom putu. 

Govor S. Alkalaja pred Vijećem sigurnosti UN-a uznemirio je i izazvao reakciju mnogih, jer podsjeća na aktivnu ulogu Srbije i Hrvatske u podrivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i ukazuje na neodgovonost i propuste MZ-e u BiH. A ukazivanje na odgovornosti dvaju bh susjeda, koji nisu odustali od ratnih ciljeva, radi kojih su i izvršili agresiju na BiH, je i podsjećanje na propuste MZ-e i njenu odgovornost za stanje u BiH, naročito za Srebrenički genocid i stradanje Srebreničana i Bošnjaka Podrinja od zaključenja Dejtonskog sporazuma do danas. Sve to nije fino čuti, naročito ne na tribini Vijeća sigurnosti UN-a, jer ne godi ni jednoj svijesti iz koje dopire grižnja savjesti.

Odmah nakon istupa Alkalaja pred Vijećem sigurnosti UN-a oglasio se Ambasador SAD Murphy sa saopštenjem u kojem tvrdi da je Alkalaj iznio neistine o visokom predstavniku i o MZ-i, što ne ide u korist BiH. Iz američke Ambasade su ga optužili da je u sjedištu UN “propagirao neistine”, na što je Alkalaj odgovorio ako mu bilo ko iz Ambasade konkretno kaže šta je to bilo neistinito ili lažno u njegovom izlaganju, spreman je da se javno izvini kako građanima BiH, tako i samoj Ambasadi“. 

U svom odgovoru na napade Alkalaj navodi: “Visoki predstavnik je prevario birače. Nikad neće biti moguće legalizovati rezultate etničkog čišćenja u BiH u skladu sa presudama Međunarodnog krivičnog vijeća u Hagu. Sa nametnutim izmjenama Visoki predstavnik je neformalno proglasio okončanim Aneks 7 Dejtonskog sporazuma i time formalno prihvatio rezultate etničkog čišćenja, genocida i drugih najstrašnijih ratnih zločina”. “Kao etnički Jevrej iz BiH po izmjenama Izbornog zakona koje je nametnuo Šmit neću imati jednaka prava da učestvujem u izbornom procesu”. 

Hajka na Alkalaja 

I kada se nakon 30 godina Ambasador BiH Sven Alkalaj usudio na tribini Vijeća sigurnosti UN-a otvoreno govoriti i ukazati na greške, propuste i pristrasne namjere predstavnika Međunarodne zajednice g. Christiana Schmidta, koji se otvoreno stavio na stranu Hrvatske i ekstremnog HDZ BiH, na njega su se obrušili mnogi, uključujući V. Britaniju i Ambasadora SAD u BiH. 

A istup ambasadora BiH Svena Alkalaja pred Vijećem sigurnosti UN izazvao je buru reagovanja jer se prvi put od kada je BiH u Dejtonskoj luđačkoj košulji neko usudio, na pravom mjestu sa kojeg eho odjekuje cijelim svijetom, reći golu istinu o onom što se Bosni i Hercegovini, posebno Bošnjacima događa već 27 godina. Sve što je do tada izrečeno na tom mjestu imalo je za cilj zaštiti agresore, zataškati i izjednačiti krivice i odgovornost. Ambasador BiH je rekao nešto što je trebalo reći prije 20 godina, zbog toga je oštro napadnut, i to ne samo od onih kojima nije bilo pravo čuti istinu, već i od nekih prodanih duša. 

Josip Juratović, prvi i jedini Hrvat zastupnik u njemačkom Bundestagu, u intervjuu za TV O kanal proglasio je Alkalajov govor skandaloznim, uz tvrdnju da su njegove poruke oštrije od predstavnika Rusije… 

Apsurdna je tvrdnja da je Alkalaj stao uz Rusiju. On je samo otvoreno stao u odbranu Bosne i Hercegovine.

Tendencioznim izjavama na račun Alkalaja oglasio se i Ivica Puljić, novinar i dopisnik Al Jazeere Balkans iz Washingtona. Rekao je da njegov govor predstavlja najveću štetu po vanjsku politiku BiH od odbijanja tzv. Aprilskog paketa 2002. “Kada vam Rusi u UN- čestitaju na govoru, onda znajte da se na krivoj strani”. 

I nije li logično i uputno da svaki put kada neko iz MZ-e pritišće i uslovljava žrtvu agresije Bosnu i Hercegovinu na nove ustupke Srbiji i Hrvatskoj, koje se nikad nisu ogradile od počinjenog, postavi im pitanje da li su Nijemci nakon zlodjela počinjenih u II svjetskom ratu imali pravo i mogućnost na bilo koji način uslovljavati Antantu? 

A u Rs, Milorad Dodik, njegova pozicija i dio opozicije, drvlje i kamenje sipaju na MZ-u, OHR, aktuelnog i sve ranije međunarodne predstavnike, negiraju odluke svih međunarodnih predstavnika, osporavaju legalitet g. Schmidta, i sve im to prolazi, čak im se pušta da se ubrzano naoružavaju, jačaju rezervni sastav policije, podržavaju četnička uduženja, negiraju počinjeni genocid, nagrađuju njegove izvršioce i po njima daju nazive ustanovama, ulicama,…S druge strane ide se i dalje. Zagovara se uključivanje hrvatskih vojnih jedinica u formacije UNPROFORA u BiH, i pri tome zanemaruje činjenica da je Hrvatska osuđena  za UZP. 

Podrška nosiocima slobodne misli –  borcima za istinu i pravdu 

Već duže vrijeme Senadu Hadžifejzoviću, a sada i Alkalaju, ali mnogim drugima nosiocima slobodne misli kao što su Dragan Bursać…, pokušavaju se zatvoriti usta i sprečava ih se da iznose istinu, a pušta se Dodiku i Čoviću da slobodno i sve glasnije ne samo govore već i rade protiv države, šire mržnju, dijele je ruše…I to nije zasmetalo  MZ-i, a smeta im prigovor zbog uvođenja Schmidtovih zakona koji ne bi prošli ni u jednoj zemlji savremenog svijeta.

Podrška nosiocima slobodne misli- borcima za građanska prava, za istinu i pravdu, poprima sve šire razmjere, kako preko javnih medija tako i sa protestnih skupova. 

Istupom pred Vijećem sigurnosti UN-a Alkalaj je postao još jedan previše glasan glas uz glas Senada Hadžifejzovića, čija je TV postala najslušanija i najgledanija tribina BiH i Zapadnog Balkana, sa koje se sve više čuje glas koji mnogi u MZ-i ne žele čuti. 

Pismo poznate umjetnice Margit Ambasadoru Murphy

Među brojnim komentarima na društvenim mrežama, sa kojim se istupu Alkalaja daje podrška, posebnu pažnju skrenulo je otvoreno pismo priznate bh umjetnice Dr. Margit Tomik Levi upućeno Ambasadoru SAD Michael Murphy, koji je bezrezervno podržao Schdmita. U svom pismu umjetnica navodi da je Alkalkaj iznio niz kritika na Schmidta, jer je prekršio Ustav i narušio stabilnost, produbio unutarnje podjele u BiH…Margit Levi zamjera Murphy, koji se nije ni osvrnuo na Schmidtovu besramnu intervenciju izbornog zakona, čak ga ohrabrio i podržao njegov besramni akt. U SAD bi izbio građanski rat da građani uđu u izbore i glasaju po jednom zakonu, a izađu iz njih s drugim izbornim zakonom. “Vi podržavate imperijalističke težnje Hrvatske prema BiH, a stranački kompromitovani CIK proglašavate pobjedom demokratije”- navodi u pismu Margit. “Povrh svega osuđujete istup ambasadora Alkalaja, koji je čak bio blag. Vama je normalno da mediokritet sumnjivog morala favorizuje 7% ekstremnih desničara i daje im apsolutnu vlast u BiH i da se nagrađuje stranka koja 8 godina blokira državu”. Pri tom Margit Tomik Levi podsjeća na odgovornost SAD, koje su zaustavile ABiH pred vratima Banja Luke, radi čega imaju obavezu ispraviti štetu koju su nanijeli BiH, što podrazumjeva raspakovati i popraviti Dejton.

Agresori i danas vladaju Bosnom

A razloga za nepovjerenje prema MZ-i je sve više.  Dok god se zavjerenicima iz 90-ih bude omogućavalo da nastave djelovati u zemlji uz prećutnu šutnju MZ-e, zaštićeni njenom zavjereničkom šutnjom, u BiH neće biti napredka ni prosperiteta, a laž će dominirati nad istinom, nepravda nad pravdom. 

Kako i kada u takvim uslovima očekivati osudu agresora i počinjenih zločina, kad na ključnim mjestima svih važnijih entitetskih ali i državnih institucija, organa i organizacija rade ideolozi, izvršioci i djeca pokretača i izvršilaca agresije. Ključni segment Pravosuđe je potpuno u rukama okupacionih vlasti, a na prste se mogu nabrojati Bošnjaci na području Rs zaposleni u državnim organima i službama.To se potvrdilo i ovih dana kroz pokušaj diskreditacije najpoznatijeg bh novinara i TV voditelja Senada Hadžifejzovića od strane RAK- Regulatorne agencije za komunikacije BiH, u kojoj ne radi ni jedan Bošnjak, a vodi je ekstremista Draško Milinović, ranije direktor RTRS-e. I onda se čudimo što je najveći broj izvršilaca zločina i danas slobodan i nedostupan, a oni koji su osuđeni puštaju se na slobodu prije izdražane kazne i nagrađuju za počinjeno. 

Zato istup Ambasadora Svena Alkalaja pred Vijećem sigurnosti UN-a ne treba osuđivati već ga shvatiti kao poziv MZ-i ali UN-a da preispitaju svoj odnos prema zemljama Balkana, posebno prema Bosni i Hercegovini, isprave greške koje su do sada počinjene i koje se čine,  jer od stanja u BiH u mnogome ovisi a ovisiće i dalje sigurnost Balkana, ali i mir u Evropi i svijetu.

Burlington 6.11.2022            Zijad Bećirević

Related posts

SREBRENICE BOLNA RANO 1995-2022

Urednik BiH Info Desk

Zašto u izvještaju State departmenta nema Dodika i Čovića, je li Konaković najgori?

Editor

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK}, Emir Ramić pisao premijeru Kanade Justin Trudeau

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment