Moj stav Pogledi

SAD: Usvojena rezolucija o BiH i Dejtonskom sporazumu, Senat traži reformu Ustava i put ka EU i NATO-u

banner

Rezolucija dolazi u vrijeme kada se očekuje pojačani angažman SAD u regiji, posebno u BiH, nakon što je na predsjedničkim izborima pobijedio Džo Bajden

Sjedinjene Američke Države podržavaju teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i jednakost svih naroda prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, te ohrabruju vlasti BiH da nastave s naporima za članstvo u Evropskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu (NATO), navodi se u rezoluciji Senata SAD, ekskluzivno saznaje „Dnevni avaz“.

Najviše američko zakonodavno tijelo usvojilo je rezoluciju povodom obilježavanja 25 godina od Dejtonskog sporazuma koju je predložio senator Šerod Braun (Sharrod Brown) iz Ohaja.

Vladavina zakona

Rezolucija dolazi u vrijeme kada se očekuje pojačani angažman SAD u regiji, posebno u BiH, nakon što je na predsjedničkim izborima pobijedio Džo Bajden (Joe Biden).

U rezoluciji se ističe da je sporazumom “okončan rat u Bosni i Hercegovini i donesen mir.” Istaknuto je, između ostalog, da su “etničko čišćenje i koncentracioni logori korišteni kao sredstvo rata protiv muškaraca, žena i djece Bošnjaka, što je kulminiralo genocidom u julu 1995. u Srebrenici, gdje je 8.000 mladića i muškaraca bilo zatočeno i ubijeno”.

– Od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma vlada i narod Bosne i Hercegovine rade u partnerstvu s međunarodnom zajednicom na izgradnji mirnog i demokratskog društva zasnovanog na vladavini zakona, poštivanju ljudskih prava i slobodnom tržištu – navedeno je u rezoluciji kojom se odaje priznanje i NATO-u, čija je zračna kampanja omogućila potpisivanje Mirovnog sporazuma.

Saradnja u regiji

Senat SAD vrlo precizno ističe prioritete za BiH:

– Potičemo vladu Bosne i Hercegovine da provodi ustavne reforme potrebne za pomirenje radi traženja empatije i poštovanja kao temelja za izgradnju zajedničke budućnosti te potiče vladu Sjedinjenih Država da usko sarađuje s vladama zemalja koje graniče s Bosnom i Hercegovinom – posebno onima koje su potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma – kako bi podržala punu provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i balkanskih država koja zahtijeva regionalnu saradnju – navodi se, između ostalog, u rezoluciji.

Poboljšanje ekonomske politike

Također, rezolucija priznaje posebnu ulogu američkih diplomata u postizanju Mirovnog sporazuma te se spominju i svi njegovi potpisnici. No, rezolucija daje smjernice za daljnji angažman SAD u BiH.

Potvrđujemo zajedničku posvećenost Sjedinjenih Država i EU promicanju i zaštiti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava širom svijeta. Pozdravlja predanost vlade i naroda Bosne i Hercegovine miru i saradnji 25 godina nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma te potiče Vladu BiH da nastavi napredovati u rješavanju svojih ustavnih pitanja i poboljšanju svoje ekonomske politike dok napreduje prema članstvu u NATO-u i EU – rečeno je u rezoluciji.

Faksimil rezolucije koja je dobila podršku: Jasna politika SAD prema BiH /Faksimil

T. Lazović / Dnevni avaz

Izvor: Usvojena rezolucija o BiH i Dejtonskom sporazumu, Senat traži reformu Ustava i put ka EU i NATO-u (avaz.ba)

Related posts

Ćavar: Ambasador Makarević naše građane indirektno upućuje za koga da glasaju u Mostaru!

Editor

Memorijalni centar Potočari traži od Tužilaštva BiH da otvori istragu o ‘kolonama mržnje’

Baronesa Arminka Helić: NATO mora intervenirati, a mi moramo sankcionirati Dodika

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment