Film/Tv

Njemački grad Bottrop domaćin “Bosnia and Herzegovina Looks Arround Film Festival”

banner

Njemački grad Bottrop Od 19.11 do 27.11 je po peti put zaredom domaćin “Bosnia and Herzegovina Looks Arround Film Festival”

I ove godine, kao i zadnje dvije, gledaoci će imati priliku da pogledaju 23 kratka filma online, dvije specijalne projekcije i dvije projekcije u gradskoj svecanoj dvorani. 

Organizatori festivala iz humanitarne organizacije “Leben und Lernen in Bosnien e.V.” su jako zadovoljni interesovanjem filmskih radnika za festival kao i kvalitetom uvrštenih djela. Streaming filmova kao i ulaz na zvarsne projekcije i ceremonije je besplatan.

Da se o vrhunskim djelima kinematografije radi, govori i cinjenica da je Udruzenje filmskih radnika BiH partner festivala a da su Elma Tataragić, Melina Alagić i Asja Krsmanovic selektori filmskih priloga.

Clan organizacionog tima Samir Čorkadi, kaze da su filmska djela naravno sa tezistem na zapadnom Balkanu, primarno Bosni i Hercegovini ali ih preporucuje svim ljubiteljima kratkog filma i onim znatizeljnim koji bi to htjeli postati.

Ove godine, zbog pandemijske i zakonodavne situacije morali smo, kao i u zadnje dvije godine, birati put online projekcije. Iako je magija bioskopske dvorane nezamjenjiva stream ima i svojih prednosti. Uspjeli smo doci do nasih gledalaca iz cijelog svijeta.

Poseban šarm ovog festivala daje 26.11 projekcija filma HIVE Blerte Basholli i zavrsna ceremonija 27.11 sa proglasavanjem pobjednika, interesantnim kulturnim programom, i kino premijerom filma ĆAFIR jurorke festivala, reziserke i urednice BHRTa Nejre Latić Hulusić. Zavrsnoj svecanosti ce prisustvovati i gosti iz gradske uprave, predstavnici ministarstva za evropsku saradnju, parlamentarci iz Berlina izmedju ostalih Adis Ahmetovic, reziseri, glumci,scenaristi.

Daljnje informacije i streaming filmova mozete dobiti na Bosnia Herzegovina Looks Around Festival (bih-looksaround-festival.eu).

BHDINFODESK

Related posts

Zvanično: Film ‘Quo vadis, Aida’ u utrci za Oscara

Editor

New York: Bosanskohercegovački filmski festival (BHFF) objavio program jubilarnog dvadesetog izdanja

Venecijanski filmski festival: Jasmila Žbanić, predsjedava međunarodnim žirijem programa “Orizzonti”

Editor

Leave a Comment