BiH dijaspora Izbor urednika

Borehamwood: Obilježena 30. godišnjica dolaska prvih bh. logoraša iz srpskih koncentracionih logora u Veliku Britaniju

banner

 Prigodnom akademijom BiH asocijacija Hertfordshire/London u saradnji sa ostalim bh. udruženjima iz Engleske, danas je obilježila Dan državnosti Bosne i Hercegovine te 30. godišnjicu dolaska prvih bosanskohercegovačkih logoraša iz srpskih koncentracionih logora u Veliku Britaniju.

Naime, krajem 1992. godine na Ostrvo su organizovano iz Karlovca počele pristizati prve preživjele žrtve srpske torture logora Manjača, Omarska, Keraterm, Batković i ostalih koncentracionih kampova pod komandom ratnih zločinaca Karadžića i Mladića. U konačnici Velika Britanija je primili nešto više od 1.000 logoraša i ovo je bila prilika da im se zahvali za sve što je učinila za naše ljude u tim teškim vremenima.

Borehamwood – akademija

Gosti na manifestaciji bili su bosanskohercegovački ambasador Vanja Filipović, gradonačelnik Hertsmere Kantona Councillor John Graham, bivši logoraši Kemal Pervanić, Fikret Alić, Nijaz Mujkanović, predsjednik Bosnia UK Netvorka Zaim Pašić. Svi oni su se prigodnim govorima osvrnuli na ova dva značajna datuma, zbog koji se u Hertswood Academy-u Borehamwood okupio veliki broj naših građana.

 Svojim izvedbama program su uveličali KUD “Mladost Bosne” Birmingham, učenici bh. dopunske škole Hertfordshire i pjesnikinja Semira Jakupović.

Ovom prilikom u znak sjećanja na 432 žrtve logora Omarska, u vazduh je pušteno isto toliko bijelih balona

K.D./ BHDINFODESK

Related posts

IGK: Bez obzira na napade mi nikada nećemo bježati od istine

Editor

Skoplje: Akademik Ferid Muhić prvi je dobitnik nagrade “Konstantin filozof” za životno djelo

BHD Info Desk Administrator

FACE TV: Uskoro Centralni Dnevnik iz Amerike

Leave a Comment