BiH

Suvada Selimović na BBC-ijevoj listi 100 utjecajnih i inspirativnih žena u 2022. godini

banner

BBC je i ove godine sačinio listu najutjecajnijih žena u 2022. godini. Ova lista obuhvaća žene iz čitavog svijeta i svih zanimanja. Tako se na listi nalaze žene iz oblasti politike i obrazovanja, kulture i sporta, aktivizma i zagovaranja, te zdravstva i nauke.

Sve one po izboru britanskog BBC-a su inspiracija drugim ženama i društvu u cijelini da se pokrenu i bore za svoje stavove.

Na listi se nalazi i mirovna aktivistica Suvada Selimović koju BBC predstavlja sljedećim riječima: „Trideset je godina od rata koji je devastirao Bosnu i Hercegovinu i Suada Selimović sada živi u selu, čiju je obnovu pomogla, zajedno sa drugim raseljenim ženama koje su se vratile u svoj dom. Udovica i majka male djece, Selimović je osnivačica udruženja Anima, organizacije za mirovni aktivizam i osnaživanje žena.
Nakon što su posmrtni ostaci njenog muža nađeni u masovnoj grobnici 2008. godine, svjedočila je na sudu za ratne zločine i tako ohrabrila druge žene da učine isto. Danas je Anima domaćin radionica za žene sa traumom i stvaratelj mogućnosti da one prodaju produkte koje same proizvedu.“

Cjelokupnu listu možete pogledati na ovome linku https://www.bbc.co.uk/news/resources/idt-75af095e-21f7-41b0-9c5f-a96a5e0615c1

Patria

Related posts

(Video) Na današnji dan 1993. jedinice HVO-a srušile su Stari most

BHD Info Desk Administrator

Narodna skupština RS-a usvojila zaključke kojima žele urušiti BiH: Vladi RS-a rok od šest mjeseci za nove zakone

Urednik BiH Info Desk

„Bike FEST PANONIKA 2023 „ održan uz veliki broj bajkera sa svih strana svijeta

Copo Sejo

1 comment

Esad Kopić-Osmanović 06/12/2022 at 09:58

Suvada ohrabruje druge žene, ali bi zato država pa i dijaspora trebala ohrabrivati, podržavati nju i sve njene projekte.
Hvala Suvada za tu tvoju hrabrost i odlučnost.

Reply

Leave a Comment