Regija

Kurti: Pokušava se nametnuti ‘bosnizacija’ Kosova

banner

Zajednica srpskih općina nema za cilj povećanje prava Srba, već “teritorijalizaciju tih prava”, kao što je to učinjeno u Bosni i Hercegovini (sa entitetom Rs), smatra premijer Kosova Albin Kurti.

“Dakle, u Bosni imaju pravo veta, ali istovremeno imaju i teritorijalizaciju svog prisustva. To je ono čemu teže na Kosovu, dok nastavljaju ne prihvatti zločine počinjene tokom rata na Kosovu i održavati dobre odnose sa Kremljom”, rekao je Kurti u razgovoru za Radio Slobodna Evropa.

Na pitanje da li postoji neka vrsta Zajednice koja bi mu bila prihvatljiva, Kurti je rekao da Kosovo ima Asocijaciju kosovskih općina i da su tamo i općine sa srpskom većinom.

“Ja sam za Zajednicu koja je razvojna, demokratska, zasnovana na evropskim vrijednostima, a ne na nacionalnoj pripadnosti. Nacionalna pripadnost ne treba biti osnova Zajednice općina“, kazao je Kurti.

Prema njegovim riječima, čak je i prijedlog bivšeg predsjednika Finske Martija Ahtisarija dao pravo veta na toliko stvari u Skupštini Kosova predstavnicima srpske manjine, upravo zato što nije dozvoljena teritorijalizacija prava.

Tokom intervjua za RSE Kurti je rekao i da je dobio upozorenja o mogućnosti smanjenja podrške Zapada, ukoliko Kosovo ne bude konstruktivno u dijalogu sa Srbijom, ali je ocijenio i da je Kosovo konstruktivna strana u tom procesu.

Dodao je i da je trenutni evropski prijedlog dobra osnova, ali da se mora doraditi i biti precizniji.

Patria

Related posts

Hadži Ljajči: Decenije posvećene očuvanju albanske zajednice u Crnoj Gori

Editor

Hrvatska: Bošnjaci se trebaju izjasniti kao pripadnici bošnjačke nacionalne manjine na popisu 2021.

BHD Info Desk Administrator

Srbija ukinula sve mjere za ulazak stranaca

Editor

Leave a Comment