Regija

Zločin u Štrpcima: Za 19 ubijenih civila, četvorici optuženih ukupno 35 godina zatvora

banner

Odjeljenje Višeg sud u Beogradu za ratne zločine osudilo je na višegodišnje kazne zatvora Gojka Lukića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Draganu Đekić za ratni zločin u Štrpcima.

Kako je saopštio Viši sud, Gojko Lukić, Duško Vasiljević i Jovan Lipovac osuđeni su na po 10 godina zatvora, a Dragana Đekić na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Oni su bili optuženi da su učestvovali u otmici i ubistvu 20 civila nesrpske nacionalnosti iz voza na relaciji Beograd-Bar 27. februara 1993. godine.

Optuženima je u izrečene kazne zatvora uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 5. decembra 2014. godine, pa do 19. marta 2015. godine, kada im je pritvor ukinut rješenjem Višeg suda.

Protiv presude stranke u krivičnom postupku mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, navedeno je u saopštenju.

Prema optužnici Gojko Lukić, Duško Vasiljević, Jovan Lipovac i Dragana Đekić terete se da su 27. februara 1993. godine iz voza na relaciji Beograd-Bar, u stanici Štrpci, u BiH na 230 kilometara od Beograda, kao pripadnici oružane formacije “Osvetnici” Vojske Republike Srpske, oteli 20 putnika nesrpske nacionalnosti.

Otete su pretukli, zatim ubili u baraci kod Višegrada i bacili u rijeku Drinu.

Među otetim i ubijenim je bilo 18 Bošnjaka, jedan Hrvat i jedan strani državljanin čiji identitet nije utvrđen. Žrtve su bile iz Srbije i Crne Gore, iz Beograda, Prijepolja, Bijelog Polja i Podgorice. Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina.

Optuženi su na prvom ročištu pred Višem sudom u Beogradu negirali optužbu.

Svi zajedno su uhapšeni 5. decembra 2014. godine, zajedničkom akcijom pripadnika policijskih snaga i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije i Tužilaštva BiH.

BHDINFODESK

Related posts

Pokrenuta kampanja da Bošnjaci izađu na popis u Srbiji

Editor

Godišnje se preko 2.000 ljudi odriče državljanstva Srbije

Urednik BiH Info Desk

Bijeli golub ponovo (ne)leti 368: ODJEK KOLUMNE 366

Editor

Leave a Comment