BiH dijaspora

Minhen: Više od 700 prisutnih, druženjem, igrom i pjesmom obilježilo Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

banner

Zahvaljujući Klubu Sportfreunde Bosna i Hercegovina München e.V., i u Minhenu, glavnom gradu njemačke pokrajine Bavarska obilježen je 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Manifestacija posvećena Danu nezavisnosti domovine održana je u subotu, 4. marta 2023. godine, a prisustvovalo joj je više od 700 posjetilaca.

Program je počeo intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, a onda su se svojim umijećem predstavila kulturno-umjetnička društva “Sevdah” i “Ljiljan” iz Minhena.

Bosanska fešta u Minhenu nastavljena je druženjem, uz igru, pjesmu i muziku. Prisutne su zabavljali popularni pjevači, Mirsad Rizvić i Elvira Rahić.

Dobra atmosfera/ Foto H.H.

– Mi smo jedno od najmlađih bh. udruženja u Bavarskoj, a naši članovi i članice su istaknuti i dugogodišnji aktivisti i aktivistkinje iz Minhena i okoline. Naš cilj je promocija sportskih i kulturnih vrijednosti BiH i njenih građana, kao i obilježavanje značajnih datuma iz istorije Bosne i Hercegovine, kao što su Dan nezavisnosti i Dan državnosti. Sretan sam što večerašnjoj manifestaciji prisustvuje blizu 800 posjetilaca. Zahvaljujem se svima koji su nam finansijski i na druge načine pomogli u organizaciji večerašnje proslave, kaže Elvir Grozdanić, predsjednik Kluba Prijatelji sporta iz Minhena.

Među pozvanim gostima na manifestaciji u Minhenu bio je i potpredsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH i bivši generalni konzul BiH u Stuttgartu Haris Halilović. Čestitajući prisutnima Dan nezavisnosti BiH, u svom pozdravnom obraćanju Halilović je istakao važnost očuvanja veza sa domovinom građana i građanki BiH u dijaspori i njihovih asocijacija.

– Ma kako nam dobro bilo u tuđim svjetovima, nikada sebi ne smijemo dozvoliti da zaboravimo odakle smo došli i da Bosna i Hercegovina zauvijek ostaje naša matična domovina i otadžbina. Budimo dobro integrisani u strana društva, jer je to preduslov perspektive naše djece, ali i čuvajmo i gradimo veze sa domovinom i promovišimo u sredinama u kojima živimo njene pozitivne vrijednosti. Kako? Lahko! Budimo dobre komšije, kolege, budimo bolje organizovani, manje zavidni jedni drugima, cijenimo i poštujmo tuđe, ali i svoje, sačuvajmo svoje lijepe običaje, svoj maternji jezik i identitet, istakao je Halilović.

Osim dobre zabave i raspoloženja, na manifestaciji u Minhenu nije nedostajalo ni bosanskih specijaliteta.

Zahvaljujući kulturnim pregaocima iz Udruženja “Musa Ćazim Ćatić” Nevzeti i Huseinu Huski Ismailoviću, na manifestaciji u Minhenu nalazio se i štand sa knjigama iz Bosne i Hercegovine, što je, vjerujemo, obradovalo sve ljubitelje pisane riječi.

BHDINFODESK

Related posts

KUDA IDE BIH DIJASPORA(6)- Ismail Šehić: Političarima nije bitan patriotizam, ali novac i zarada jesu

BHD Info Desk Administrator

Upoznajte Lejlu Cas, Bosanku koja je u Americi razvila jedan od najluksuznijih beauty brendova

Graz grad u kojem Bošnjaci, Hrvati i Srbi žive u slozi

Editor

Leave a Comment