Video

‘Šengen’ nije promijenio carinske procedure, putnike promjene očekuju krajem 2023.

banner

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević izjavio je danas u Sarajevu da ulazak Hrvatske u “Schengen” nije ništa promijenio u smislu graničnog režima sa BiH.

Na forumu “Efekti ulaska Republike Hrvatske u Schengen iz ugla ekonomske saradnje HR/EU BiH”, koji je Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine organizirala u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, Kovačević je naveo da se Schengen procedure primjenjuju već neko vrijeme, te da nema nikakvih novih postupanja.

“Primjetno je da nam u određenim stvarima sistemi nisu kompatibilni i zadaća je na bh. strani da iskoristi svoje mogućnosti i pokrene inicijative prema Europskoj komisiji”, rekao je Kovačević.

Dodao je da bi BiH trebala odraditi neke tehničke stvari poput uvođenja elektronskog potpisa, što bi uveliko pomoglo protočnosti roba.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković istakao je da su od kolega iz Hrvatske dobili uvjeravanja da se carinske procedure neće mijenjati, dok će se određene promjene odnositi na prelazak putnika iz trećih zemalja preko granice.

Pojasnio je da će te izmjene biti uvedene krajem 2023. i uključivat će davanje biometrijskih podataka svih putnika, što bi trebalo trajati 30 do 60 sekundi po osobi.

Fena

Related posts

Željko Bebek predstavio spot za emotivnu pjesmu “Kćeri moja” posvećenu kćerki Katarini

Urednik BiH Info Desk

Čengić upozorava: Ne krade samo RS, evo ko je državnu imovinu krao u FBiH!

Urednik BiH Info Desk

Grupa ZAR predstavila spot za pjesmu „Mašina“, uz kadrove sa koncerta u Tešnju i motoristi

Editor

Leave a Comment