BiH dijaspora

Veličanstvena bosanskohercegovačka noć u Detroitu povodom Dana nezavisnosti BiH

banner

Jedinstven odgovor jedinstvene bosanskohercegovačke zajednice u Detroitu negatorima države Bosne i Hercegovine.U organizaciji Bosansko američkog islamskog centra  Detroit i uz učešče svih organizacija i zajednica u Detroitu u petak 10. marta je održana proslava Prvog marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Bosanskohercegovačka noć u Detroitu

Na Akademiji povodm Dana nezavisnosti obratio se Emir Ramić koji je između ostalog rekao:”Oni koji poštuju jedinstvenu, suverenu, nezavisnu, demokratsku Bosnu i Hercegovinu, oni koji priznaju historijske rezultate referenduma iz 1992. godine, oni koji priznaju naučno verificiranu činjenicu da je Bosna i Hercegovina priznata tada kao nezavisna država, treba da se osjećaju počastvovano zbog historijske činjenice da pripadaju generaciji utemeljitelja nezavisne države Bosne i Hercegovine. Ostale koji rečeno negiraju nećemo moliti, već poručiti Dan nezavisnosti je bio jeste i vječno će ostati simbol bosanskohercegovačkog državnog i društvenog trajanja i uzdizanja. Slavili ga ili ne Bosna i Hercegovina je nezavisna država koja kao takva postoji”.Na panelu poodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine učestvovali su:Mirsad Hasečić, bivši imam i dugogodišnji aktivista zajednice u Detroitu, Edhem Hadžić Crni koji je preživio strijeljanje na Koričanskim stijenama, Rasim Grebović, jedan od utemeljitelja Bosansko američkog islamskog centra Detroit, Sead Ćamo, osnivač bosanske škole u Gazihusrevbegovom centru u Detroitu, Edin Čizmić, bivši predsjednik Bosansko američkog islamskog centra Detroit, magistrica Anida abanovic Powell, bivša predsjednica odbora Bosansko američkog islamskog centra  Detroit, Sadeta Jakupović, jedna od osnivača i prvi koreograf Kulturno umjetničkog društva Behar, Nerma Huskic, organizovala donatorsko veće za Tomašicu, Sijana Dzinic, prof. dr. prirodnih nauka, grana onkologije, članica Instituta za Istraživanje genocida Kanada, osnivač Asocijacije Bosnian Medical Professionals in Metro Detroit, organizator prve zdravstvene  kampanje za bosanskohercegovačku  zajednicu u Detroitu “Prevencijom i Testiranjem protiv bolesti”, prva kampanja takvog oblika u američkoj dijaspori, mentorica mnogim našim studentima iz oblasti prirodnih nauka i medicine, jedan od osnivača Kulturno umjetničkog društva Behar sa omladinske strane.

Emir Ramić

Poruka sa panela:

Nije lahko imati svoju državu, a posebno ako se Bosna i Hercegovina zove. Zato okupimo se oko riječi Bosna i Hercegovina koja simbolizuje državu sjajnog ljudskog umijeća, sklada i ljepote. Ma gdje bili svjedočimo Bosnu i Hercegovinu kao darovanu misao o susretu sa drugim i drkčijim, o susretu, sudaru i prožimanju civilizacija sa Istoka i Zapada. Okupimo se oko uzvišenog mjesta zajedničke sudbine bosanskohercegovackih ljudi, žena i djece.Posebno su oduševili mladi koji su izveli prigodan program, Dalila Livadić Din Džinić.
Ova bosanskohercegovačka noć uveličana prisustvom rekordnog broja prisutnih pamtiće se po mnogo čemu. Po jedinstvu organizacija i zajednica u Detroitu. Po prisustvo mladih koji volje Bosnu i Hercegovinu. Po prisustvu intelektualaca koji su spremni dati svoje znanje u borbi za bolju Bosnu i Hercegovinu. Po odličnoj organizaciji. I po jedinstvenom odgovoru negatorima Bosne i Hercegovine.
I na kraju peruka są ove veličanstvene manifestacije:

U Bosni i Hercegovini svijet je izgubio sebe. SAD i Kanada kao lideri u svijetu u oblasti ljudskih prava i sloboda imaju povijesnu dužnost da se upotrebom svih demokratskih sredstava suprostavi negiranju države Bosne i Hercegovine suprostavljanjem antibosanskim udruženim pokretima koji sve više jačaju.

Na kraju je promovisana knjiga Pamćenje i opomena, autora Emira Ramića. 

E.R.

Related posts

PRAVDA JE POBIJEDILA U ŠVEDSKOJ! Mladoj porodica porijeklom iz Cazina vraćen sin Kaan!

BHD Info Desk Administrator

Bosansko Akademsko Društvo u EU: Buđenje bosanstva postaje proces

Urednik BiH Info Desk

Savjeti advokata: Ostavinski postupak u Bosni i Hercegovini

Copo Sejo

Leave a Comment