Biznis

U Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla održana info sesija USAID projekta „Dijaspora Invest“

banner

U partnerstvu Kantonalne privredne komore Tuzla i USAID projekta „Dijaspora invest“ održan je info dan o učešću investicija i povezivanje lokalnih kompanija i bh dijaspore. Bila je ovo prilika za predstavljanje, javnosti novog Poziva za prijavu za ddjelu grantova investicijskim projektima pokrenutih od strane članova/članica BiH dijaspore(mikro, malim i srednjim preduzećima) i start-up kompanije.

Na raspolaganju preduzećima mlađim od tri godine bili su na raspolaganju grantovi u iznosu od 70.000 KM, a koja su osnovana sa učešćem dijaspore.Ovim pozivom se otvara implementacija fonda za dodjelu bezpovratnih sredstava čija je ukupna vrijednost 2, 8 miliona dolara. Fond za dodjelu bespovratnih sredstava USAID projekta „Dijaspora Invest“ razmatrat će zahtijeve investiranja kojim se želi osigurati razvoj finansijskih održivih bh preduzeća sa vezama sa bh dijasporom, a koja imaju potencijal da prošire svoje poslovanje i otvore nova radna mjesta.

Uključenost dijaspore se realizira kroz postojanje dokazivog poslovnog partnerstva ili suvlasništva član/članice bh dijaspore .USAID će na ovaj način potpomoći mobilizaciju investicionog kapitala dijaspore i obnoviti ulaganje u lokalne zajednice širom zemlje. , poručuju iz Projekta.Bespovratna sredstva će biti dodijeljena za aktivnosti koje doprinose kreiranju novih radnih mjesta ,povećanju direktnih investicija dijaspore, jačanju parnerstva malih i srednjih preduzeća u BiH s dijasporom , prenosu znanja iz dijaspore, istraživačkih tržišta , poslovnom umrožavanju , te korištenje ostalih finansijskih doprinosa ekonomskom razvoju BiH.

Iz USAID-a su pozdravili dosadašnji  investicijske dijaspore na području TK, koje su postale primjereno dobre prkse za druge dijelom zemlje. Za nadati je da će i kroz ovaj poziv kompanije iz TK prepoznati svoju priliku, osigurati podršku za nova radna mjesta i povezati se sa našom dijasporom.

Duška REBIĆ

Related posts

Budućnost stiže: Bihaćki aerodrom postaje stvarnost

Opanci iz Hercegovine gaze po cijelom svijetu

Esmir Kadrić: Od izbjeglice do lidera i zastupnika svjetski poznatog brenda

Editor

Leave a Comment