Film/Tv

Njemačka: Predstavljena retrospektiva filmova Jasmile Žbanić na 23.GoEast Film Festivalu

banner

U sklopu ovogodišnjeg GoEast festivalskog programa koji se zove „Portrait“ predstavljena je retrospektiva filmova jedne od najistaknutijih i najutjecajnijih redateljica Bosne i Hercegovine, Jasmile Žbanić. Ovaj program se fokusira na Jasmilinu evoluciju kao redateljicu kroz nekoliko desetljeća i prikazuje neke od njenih najpoznatijih i najutjecajnijih filmova.

Među filmovima koji su prikazani su Grbavica“ (2006) za koji je osvojila nagradu Zlatni Medvjed na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, „Na Putu“ iz 2010. godine, „Otok Ljubavi“ iz 2014. godine te „ Quo Vadis, Aida?“ (2020) koji je nominovan za Oscara za najbolji strani film. „Portrait “program također uključuje i manje poznate i rjeđe prikazivane filmove Jasmile Žbanić, čime se publici pruža prilika da istraži širu sliku njenog opusa i utjecaja na kinematografiju srednje i istočne Europe.

Cilj ovog programa je proslaviti rad Jasmile Žbanić i istaknuti njegovu važnost u filmskoj historiji srednje i istočne Europe kao i potaknuti razmišljanja o važnim društvenim temama poput ratnih trauma, nacionalizma, feminizma i ljudskih prava koje su često prisutne u njenim filmovima. 

Posjetitelji festivala će također imati priliku da upoznaju Jasmilu Žbanić u sklopu tradicionalne GoEast radionice koja će se održati u Muzeju Wiesbaden u ponedjeljak 01.05 u 18:00. Borjana Gaković će razgovarati sa značajnom redateljicom iz Bosne i Hercegovine o bitnim društvenim i političkim temama,njenom umjetničkom radu i suočavanjem sa ratom 1990-ih.

Ovo je 23. po redu GoEast festival koji se održava od 26.04. do 02.05.2023. u Wiesbadenu, Njemačka.

Ovaj festival se fokusira na filmove iz srednje i istočne Europe i predstavlja mjesto susreta za filmaše, kritičare i publiku koja želi istražiti kulturnu raznolikost i bogatu baštinu ovih regija.

Više informacija o samom festivalu moguće je pronaći  na https://www.filmfestival-goeast.de/en/

Produkcija Deblokada 

Related posts

New York: Bosanskohercegovački filmski festival (BHFF) objavio program jubilarnog dvadesetog izdanja

Film “Tabija” Igora Drljače bh. kandidat za nagradu Oscar

BHD Info Desk Administrator

Proglašeni pobjednici 5. Internacionalnog Bosnia and Herzegovina Looks Around Festivala Bottrop

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment