Film/Tv

Održana završna manifestacija „20 Dana Mladih Tuzle“

banner

Ove godine su Udruženje Mladi Tuzle i Pozorište mladih Tuzle obilježili 20 godina uspješnog i kontinuiranog rada pod nazivom  „20 Dana Mladih Tuzle“.U periodu od 3-31. 3.2024 godine realizovali su 20 različitih događaja iz kulture,umjetnosti, edukacije i informisanja na lokaciji scene Pozorišta mladih Tuzle u saradnji sa Centrom za kulturu Tuzla uz podršku Grada Tuzle  i sceni BKC TK uz podršku Skupštine Tuzlanskog kantona , a pod motom „Dvadeset godina probe za život“.

I ovog završnog 20.Dana Mladih Tuzle uz prisutnost publike svih generacija koji su stigli u posebno obućenoj odjeći za ovaj događaj u BKC-u TK odjekivali su aplauzi cijele noći i tako su nagrađivali sve one kojima su dodjeljivana priznanja za mnogobrojne događaje koji su se odvijali cijelo vrijeme bogatog programa koji su učesnici bili djeca, mladi i odrasli koji su uz svoje „učitelje“bili dobro pripremljeni svaki puta na sceni nagrađivani sa istim aplauzom koji se prostirao duž cijelog prostora velike Sale BKC-aTK.

Kako je istakao sa svečane scene voditelj programa Adnan Mujkić, realizovane su premijee tri pozorišne predstave(Ljubav Omera i Merime, Zaleđeno Kraljevstvo,Šuma Striborova) ukupno je izvedeno 18 repriza, ugostili su kazalište“Igrajmo se“, Zader, izdate su i promovisane dvije knjige , bili su domaćini evropskog projekta „INSADIA“koji je u Tuzli okupio predstavnike 5 evropskih zemalja. U Tuzli su ugostili 60 gostiju iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i BiH, realizovali su upis polaznika /ca u 20-tu generaciju Dramskog studija za djecu , mlade i odrasle , proveden je Konkurs za upis učenika/ ca u 4 generacije Savremeno –umjetničke škole Tuzla, certificirano je 185 polaznika/ ca 19-te generacije Dramskog Studija odjela mladih. Ove godine su dobili saglasnost Ministarstva obrazovanja i nauke TK za pokretanje i realizacije „Dramskog studija za djecu, mlade i odrasle“u osnovnu i srednju školu čime su stvorteni preduslovu za profesionalni angažman lidera, saradnika i učenika Srednje-Savremene umjetničke škole“Tuzla i širenje dramskog odgoja među djecom i mladima.

U ovogodišnjoj manifestaciju u organizaciji aktiuvno je uključeno 200 volontera svih uzrasta , a događaj je posjetilo 8145 osoba. Krajem marta Centar za dramski odgoj BiH dodjelio je dvije međunarodne nagrade za doprinos razvoju dramskog odgoja u regiji , Amili Beširović dobitnica je nagrade“Grozdanin Kikot“, a Pozorište mladih Tuzle je dobitnik specijalnog špriznanja za doprinos razvoju dramskog odgoja .
Za 20 godina aktivnog rada Mladih Tuzle mnogo toga je postignuto,ali vrijedno je istaći da je osmišlje iu pokreniut dramski, plesbi, muzički, pjevački baletni i filmski studio , edukovano je preko 10.000 djece i mladih, producirane su 103 pozorišne predstave, koje su odigrane 1575 puta na sceni u Evropi , dobitnici su 65 prvih nagrada za umjetnički i pedagoški rad, snimljeno i produkovano je 10 filmova, izdato je 10 knjiga i priručnika, reralizovano je 9 evropskih projekata, uspostavljena je kontinuirana saradnja sa 42 partnera u regiji.

SrednjaSavremena- umjetnička škola Tuzla koja kao metodu u odgoju i obrazovanju koristi dramsku pedagogiju i zahvaljujuć osnivanju škole u BiH i regiji dobija prve školovane „Omladinske lidere“ i „Izvedbene animatore dramske umjetnosti i edukacije“.
Na završnoj manifestaciji realizovano je 30.3.2024  na sceni BKC TK  dodjeljena su godišnja priznanja za doprinos i razvoju mladih Tuzle u 2023 godini .
Priznanja su dobili:
-Najaktivniji članovi za 2023 godinu su .Mirza Mujagić i Mateo Marijanović.
– Najaktivniji članovi za 2023 godinu su: Edina Topčagić i Ajla Mušanović
-Glumačku nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Remira Osmanović za ulogu Zehre u predstavi „Ljubav Omera i Merime“.
-Kolektivnu glavnu nagradu dobili su glumci u predstavi „Hoću kući“.
– Najaktivniji roditelj/staratelj su Alma Trutović i Namik Trutović.
Specijalno priznanje za doprinos u razvoju Mladih Tuzle dobili su : BKC TK, Turistička zajednica Grada Tuzle i Zijad Lugavić gradonačelnik Grada Tuzle.
Priznanje su u ime Mladih Tuzle dodjeljena su. Amili Beširović, predsjednici Udruženja „Mladi Tuzle“ i Adnanu Mujkiću , predsjedniku Pozorišta mladih Tuzle,dugogodišnji veliki borci za poboljšanje uslova življenja djece i mladih u Tuzli , TK, BiH i regiji.
Realizacija završne svečanosti je održana u prepunoj Sali i holu BKC-TK , a Vijeće roditelja je za sve članove roditelja , goste i prijatelje, poslovne partnere i medije spremili bogat koktel uz zabavu.

Duška REBIĆ

Related posts

Otvoren 29. Sarajevo Film Festival

Editor

(VIDEO) NOVI HOLIVUDSKI USPJEH BH. GLUMCA: Pogledajte najavu filma u kojem glumi Miraj Grbić sa Bradom Pittom

BHD Info Desk Administrator

Među 13 nagrađenih: Reditelj Nermin Hamzagić, osvojio je povjerenje odgovornih Cottbus Film Festivala

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment