BiH

Imenovana Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, položili su svečanu zakletvu

banner

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine imenovana je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH s ministrima iz stranaka Socijaldemokatska partija, Naša stranka, Narod i pravda, HDZ, HDZ 1990 i Ramo Isak.

Nermin Nikšić iz SDP potvrđen je za premijera Vlade FBiH, njegov zamjenik iz reda Hrvata je Toni Kraljević iz HDZ BiH, a srpski dopremijer Vojin Mijatović iz SDP-a.

Uz premijera Nikšića, Vladu FBiH čine 16 ministrica i ministara.

To su: Vojin Mijatović (SDP) – Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, Nermin Dizdar (SDP) –
Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Nedžad Lokmić (SDP) – Ministarstvo za pitanja boraca i invalida, Vedran Lakić (SDP) – Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH, Jasna Duraković (SDP) – Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH, Toni Kraljević (HDZ) – Ministarstvo finansija FBiH, Vedran Škobić (HDZ) – Ministarstvo pravde FBiH, Sanja Vlaisavljević (HDZ) – Ministarstvo kulture i sporta, Željko Nedić (HDZ) – Ministartsvo prostornog uređenja, Andrijana Katić Filipović (HDZ) – Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH, Nediljko Rimac (HDZ 1990) – Ministarstvo zdravstva FBiH, Amir Hasičević (Naša stranka) – Ministarstvo trgovine FBiH, Nasiha Pozder (Naša stranka) – Ministarstvo okoliša i turizma FBiH, Adnan Delić (Narod i pravda) – Ministarstvo rada i socijalne politike, Kemal Hrnjić (Narod i pravda)- Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, Ramo Isak – Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH.

Nakon što je potvrđena nova Vlada FBiH sa 51 glasom za premijer Nermin Nikšić i ministri u Vladi FBiH položili su svečanu zakletvu. 

Osim premijera Nermina Nikšić ministri su: finansija Toni Kraljević (HDZ) koji će biti i zamjenik premijera, ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović (SDP), i on bi trebao biti zamjenik premijera.

Svemu je predhodila rasprava na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma FBiH o potvrđivanju Vlade. Na početku rasprave Klub DF a nakon toga i Klub SDA sunapustili sjednicu. 

Dok je trajala sjednica grupa građana (RESTART) i većinom članovi Stranke demokratske akcije i Demokratske Fronte protestvovali su ispred Parlamenta entiteta Federacija Bosne i Hercegovine zbog odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta u vezi s deblokadom formiranja vlade FBiH.

Na proteste su i pozvali iz Stranke demokratske akcije (SDA), iz koje Schmidtove odluke o formiranju vlade ocjenjuju kao “nedopustive” i “protuustavne”.

BHDINFODESK

Related posts

Skupština RS odbacila Inzkov zahtjev o oduzimanju povelja ratnim zločincima

Urednik BiH Info Desk

Potvrdila ministrica Truss: UK imenuje Sir Stuarta Peacha za novog specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan

Urednik BiH Info Desk

Danko Kajganić brat glavnog tužioca Tužilaštva BiH, uhapšen je jučer u Banjoj Luci: Krao auta i iznuđivao novac

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment