Biznis

Novo ulaganje na tuzlanskom aerodromu: Uzlijetanje aviona ni u najtežim uvjetima više neće biti problem

banner

Protekle sedmice Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je informaciju o prioritetnom investicijskom ulaganju u kapitalne projekte Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT). Jedan od važnih projekata je ugradnja svjetala na centralnu liniju na pisti, čime bi ovaj aerodrom došao vrlo blizu tome da ima savršene uvjete za polijetanje i slijetanje aviona.

Naime, trenutno je potrebno da vidljivost bude najmanje 300 metara da bi avioni mogli sigurno poletjeti, ali bi se s ugradnjom spomenutih svjetala, potrebna vidljivost smanjila na 150 ili čak 125 metara, što bi značilo da će se kašnjenja u polijetanju aviona vrlo rijetko dešavati.

– U rebalans budžeta za ovu godinu bit će uvrštena sredstva za izgradnju centralne linije na pisti našeg aerodroma. To podrazumijeva iscrtavanje linje sa osvjetljenjem na svakih 15 metara. Prikupili smo ponude i okvirna cijena je oko milion i po maraka. Mi bismo sa ugradnjom tih svjetala centralne linije bili na korak od toga da aerodrom dobije kategoriju tri, koja znači da avioni mogu slijetati i u najtežim uvjetima. Jedini smo aerodrom u Bosni i Hercegovini koji ima predispozicije da dobije treću kategoriju – kaže Mirnes Vejzović, izvršni direktor MAT-a za marketing i razvoj.

D. R.

Related posts

Mate Rimac: Cilj osnivanja Tehnološkog parka u Livnu je zaustavljanje odlaska mladih ljudi

USAID Diaspora Invest objavio poziv za podršku investicijskim projektima

Editor

Chakrabarti: Integracija ključ za ekonomski rast na Zapadnom Balkanu

Editor

Leave a Comment