Biznis

Birmingham: MD-TEC završio je testiranje prototipa respiratora proizvedenog u Gradačcu

Centar za testiranje i evaluaciju medicinskih uređaja (MD-TEC) završio je testiranje prototipa mehaničkog ventilatora za upotrebu u intenzivnoj njezi koji je nedavno dizajnirala i napravila TMD Group d.o.o. Gradačac, uz upute Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, saopćeno je iz Britanske ambasade.

MD-TEC je izradio detaljan izvještaj o funkcionalnosti i upotrebljivosti, tako da TMD Group sada radi na modificiranom prototipu.

U martu 2020. godine, kao odgovor Vlade Ujedinjenog Kraljevstva na pandemiju COVID-19 i povećanu potrebu za ventilatorima i sličnim medicinskim uređajima, MD-TEC je postao odobreni centar za testiranje za program Vlade Ujedinjenog Kraljevstva “Ventilator Challenge”. Do danas, MD-TEC je vršio testiranja prototipa medicinskih uređaja koje su razvile kompanije iz cijelog svijeta.

“Uzimajući u obzir da TMD izvorno nije proizvođač medicinskih uređaja, ventilator postiže izuzetan nivo funkcionalnosti i upotrebljivosti. Zato se njihovi napori trebaju uzeti kao značajno dostignuće, te se radujemo nastavku rada sa njima u daljnjem procesu razvoja prototipa, ocijenio je profesor Tom Clutton-Brock, klinički direktor MD-TEC.

“Izuzetno sam ponosan na moj tim stručnjaka koji su razvili prototip ventilatora za tako kratko vrijeme, a koji je dobio pozitivne ocjene MD-TEC. Dok budemo radili na poboljšanjima, svjesni smo da smo pokrenuli sektor nove industrije u BiH – proizvodnju medicinskih uređaja. Za sljedeći korak, nadamo se da ćemo dobiti CE oznaku i početi sa širokom proizvodnjom. Paralelno s tim, sagledavamo mogućnosti razvoja i drugih medicinskih uređaja, izjavio je Adem Hanić, direktor TMD Group.

“Izvještaj MD-TEC je zaista dobra vijest za TMD Group i za Bosnu i Hercegovinu. Kao što sam uvijek i govorio, Bosna i Hercegovina je zemlja pametnih i vrijednih ljudi kojima samo treba dati priliku. Izuzetno mi je drago što smo mogli podržati TMD Group upravo u tome, i radujem se početku pune proizvodnje njihovog ventilatora ovdje u BiH”, rekao je Matt Field, britanski ambasador u Bosni i Hercegovini.

TMD Group d.o.o. je firma sa sjedištem u Gradačcu proizvodi kovane metalne proizvode, te mašinski obrađene komponente ležajeve i druge visoko-precizne čelične komponente za primjenu u autoindustriji, željezničkoj i drugim industrijskim primjenama. Kompanija ima 70 godina iskustva u metaloprerađivačkoj industriji i jedna je od najvećih izvoznika iz Tuzlanskog kantona koja snabdijeva kupce u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Italiji, Francuskoj, Bugarskoj i Srbiji.

BHDINFODESK

Related posts

U BiH mnogo investitora dođe da uživa, ali posao završavaju u susjedstvu

Urednik BiH Info Desk

Brend „Lovidovi“: Ana i Bojan Mandura iz Žepča izrađuje ručno kreirane kožne cipele

Editor

Domaće firme ponovo osvajaju kosovsko tržište

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment