BiH

BiH: Zbog ratnih zločina SIPA danas uhapsila devet osoba

Postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske i MUP-a Tuzlanskog kantona, jutros su  u Tuzli i Sapni slobode lišili sedam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 142. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ i člana 144. istog zakona „Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“. Uhapšeni su  Muminović Šemsudin (1962), Galjić Džemo (1963), Ahmetović Ćamil (1965), Omerović Rasim (1968), Alić Asim (1959), Mujić Fadil (1948) i Memić Ismet (1970). 

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e osobe lišene slobode bit će u zakonskom roku predate Tužilaštvu BiH u dalju nadležnost.

Podsjećamo, danas su po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, na području Foče, lišili su slobode osumnjičene Novović Spomenko, rođen 1966. godine u Foči i Pjano Borislav, rođen 1968. godine u Foči, uposlen kao aktivni policajac MUP-a RS, Foča.

Osumnjičeni su pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i terete se da su u vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS i policije na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okolice, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i počinili kazneno djelo-zločin protiv čovječnosti iz članka 172. Kaznenog zakona BiH.

BHDINFODESK

Related posts

MVP BiH o istupu Dodikovih ambasadora

Editor

(Video) Na današnji dan 1992. godine odbranjena je nezavisna država Bosna i Hercegovina

BHD Info Desk Administrator

Akcija ‘Profit’: Više osoba lišeno slobode, kriminal težak 30 miliona KM

Editor

Leave a Comment