Video

Sva bol svijeta dobila novo ruho: Poslušajte kako sada zvuči

banner

Prije 30 godina, u jeku agresije na BiH, Muhamed Fazlagić Fazla na takmičenju za pjesmu Evrovizije u Irskoj je izveo pjesmu „Sva bol svijeta“.

BIH je tada zuzela 16. mjesto, što je u tom trenutku bilo manje bitno. Bh. tim je iz grada pod opsadom i zemlje koja je bila pod agresijom, riskirajući živote, izašao iz Sarajeva i svijetu poslao snažnu poruku

Danas 30 godina kasnije, uz pomoć kreativaca nove generacije, koji su tada bili tek djeca, predvođenih Dinom Šukalom, pjesma “Sva bol svijeta” dobila je retuširan i modernizovan aranžman.

Večeras je u Olimpijskom muzeju u glavnom gradu BiH, uz prenos na Hayat TV, upriličena premijera pjesme “Sva bol svijeta” u novom aranžmanu, uz istog pjevača – Muhameda Fazlagića.

Autor pjesme je Dino Merlin, što je ustvari prvobitno bilo njegovo ljubavno pismo supruzi Ameli, koja je bila van Sarajeva, dok je Dino ostao u opkoljenom gradu. On se večeras podsjetio kako je preko komandanta Mustafe Harjrulahovića Talijana pokušavao da stupi u kontakt sa suprugom i djetetom koji su bili van BiH.

– Onda sam u svojoj toj melanholiji sjeo u bašču na Vratniku i napisati “ne mogu naći put, put do svemira, al ti mogu ovu pjesmu poslati da znaš da sam živ ljubavi”… Onda je došao Peca (Fahrudin Pecikoza) i napisao dva tri stiha. Nismo mogli da to da snimimo i onda smo u Holiday inn-u našli neki agregat. Avdo Sidran se tu našao, a ja nisam bio zadovoljan stilom koji jenglasio “nije me strah nije me stid”. Sidran je rekao, bolje ti je “nije me strah stati pred zid”. Nakon toga u jednoj šetnji smo Peca i ja sreli Fazlu, mladog, punog energije i odbrali ga. Veliki je to trenutak i velika priča.

HAYAT TV/BHDINFODESK

Related posts

Muževe na njemačku bauštelu a one na fitness u seosku dvoranu

BHD Info Desk Administrator

Budimpešta: Lana Pudar plasirala se u novo finale Svjetskog prvenstva

BHD Info Desk Administrator

Pokrenut novi ‘Diaspora Invest’ projekt, vrijedan 15,7 miliona dolara

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment