Sport

Reprenzentacija Bosanaca i Hercegovaca iz Belgije je novi-stari šampion bh. dijaspore u futsalu

banner

Proteklog vikenda u Sarajevu u organizaciji Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine održano je 18. Svjetsko prvenstvo bosanskohercegovačke dijaspore u futsalu, ponovo je po osmi put futsal reprenzentacija Bosanca i Hercegovaca iz Belgije postala šampion bh. dijaspore. Nakon povratka u Belgiju Enes Čeliković, selektor šampionske ekipe za portal BHDINFODESK iz Birminghama iznio je svoje impresije vezane za proteklo prvenstvo, njegovu priču prenosimo u cijelosti:

“Reprenzentacija Bosanaca i Hercegovaca iz Belgije je novi šampion bh. dijaspore u futsalu koji je održan u Sarajevu od 12 -14.  maja. Selekcije su već počele pristizati u srijedu i četvrtak da bi što spremnije dočekale ovo takmičenje i da bi imali vremena prošetati Sarajevom i Ilidžom. Centar okupljanja je bio hotel Holywood na Ilidži. Odmah po dolasku vidjelo se da će to biti odlična organizacija i da su stvoreni svi uslovi za jedno ovako takmičenje. U petak je održano niz sastanaka SSDBIH među kojima je bio sastanak Glavnog odbora i sastanak Radne grupe za sport bh. dijaspore. U večernjim satima održano je i izvlačenje grupa. Na takmičenju su učestovale ekipe iz 14 država i to iz Austrije, Belgije, Danske, Turske, Hrvatske, Slovenije, Švicarske, Njemačke, Engleske, Luksemburga, Holandije, Švedske, Norveške i Finske. Napravljene su tri grupe i to: dvije po 5 ekipa i jedna sa 4 ekipe. Poslije veoma zanimljivih mečeva u grupi, došlo je i do nokaut faze. 

U četvrtfinalu su se sreli Njemačka-Norveška 2 – 1, Belgija-Luksemburg 3-1, Austrija-Slovenija 1-0 i Švedska-Danska 3-1. U polufinale su se plasirali i najveći favoriti i prije samog početka takmičenja, a sastali su se Belgija -Njemačka 1 -0,  Austrija-Švedska 0-0 (penali 2-3). U utakmici za 3. mjesto,  u reprizi prošlogodišnjeg finala susreli su se Austrija i Njemačka, i ovog puta bolja je bila ekipa Austrije koja je odnijela pobjedu sa 4-1 i tako se revanširala za poraz prošle godine u Izmiru.

U finalu su se našli ekipa Belgije sedmostruki šampion i ekipa Švedske koja je prvi put igrala finale i samim tim postigla najveći uspjeh na dosadašnjim prvenstvima. Pod maestralnim vođenjem žive legende futsala,  trenera Belgije Muradifa Durića Tarze, ekipa Belgije je rutinski dobila finale sa 3-0 i došla do svoje 8.  titule. I tako se još više učvrstila na listi najuspješnijih ekipa ovog renomiranog takmičenja. Za okupljanje, pripremu i organizaciju ekipe Belgije bila je zadužena moja malenkost. Uspio sam okupiti 10 najboljih koje sam imao na raspolaganju. Na sreću, ovaj put nije bilo povreda i otkazivanja i samim tim očekivanja su bila velika i zadati cilj je bila titula da nakon 6 godina i Roterdama 2017.  ekipa iz Belgije ponovo postane šampion. Moramo da kažemo da je ekipa iz Belgije igrala najljepši i najatraktivniji futsal. Igrali su jedan za sve, svi za jednog, vidio se taj timski duh u ekipi. Sam boravak u Sarajevu cijelo vrijeme su bili skupa, i zajedno obišli Baščaršiju, Žičaru i druge atraktivne lokacije, a na samom proglašenju i fešti zajedno su proslavili titulu do kasno u noć. Za ekipu Belgije su nastupili Muamer Mahmutović, Meris Duraković, Naser Skerić, Semir Durić, Haris Durić, Beldin Durić, Marko Bojinović, Nermin Hasanbegović, Damir Mirvić i Semir Islamović, trener Muradif Durić Tarzo,  selektor Enes Čeliković.

Belgija

Za najboljeg igrača proglašen je igrač iz Belgije Meris Duraković, za najboljeg strijelca Kenan Ramić, a za najboljeg golmana iz ekipe Švedske, za najboljeg trenera Muradif Durić Tarzo iz Belgije. Po mišljenju mnogih najbolja utakmica je viđena u polufinalu između Belgije i Njemačke. Ovo je sigurno najkvalitetnije takmičenje do sada. Sve ekipe su došle u veoma jakim sastavima i igrale dobar futsal. Prvi put je nastupio i golman ekipe iz Belgije Muamer Mahmutović Maki koji je dao veliki doprinos za osvajanje titule ekipi Belgije. Primio je ubjedljivo najmanje golova na turniru i samo jedan u tri nokaut utakmice i nepravedno nije proglašen najboljim golmanom turnira. I još da napomenem da je suđenje bilo na visokom nivou sa bh. sudijama koji sude futsal u BiH.  Završeno je još jedno druženje bh. dijaspore na kojem uvijek ističemo da je glavni pobjednik država Bosna i Hercegovina jer svakim ovakvim okupljanjem mladih ljudi i omladine koji su sad većinom rođeni izvan BiH je velika pobjeda države BiH.

Rezultati:

BHDINFODESK

Related posts

Odgođeno Svjetsko dvoransko prvenstvo u atletici: Zbog koronavirusa Amel Tuka ne putuje u Kinu

Editor

Šesti internacionalni bh. turnir u futsalu Rearen Belgija: Pobjednik tim Bh. dijaspora iz Belgije

BHD Info Desk Administrator

Proteklog vikenda, naši mladi sportisti u Bosnu i Hercegovinu donijeli osam medalja

Editor

Leave a Comment