BiH

Sarajevski Romeo i Julija: Prije 30 godina zagrljeni u smrt otišli zajedno

banner

Prije 30 godina dok je bjesnio rat u BiH, a Sarajevo bilo pod opsadom, jedan par svojom ljubavi prkosio je ratu, podjelama, nacionalizmu. Admira Ismić i Boško Brkić imali su samo 25 godina kada su odlučili braniti svoju ljubav i pobjeći iz Sarajeva. 

Na most Vrbanja koji je tada prostor bio između Armije RBiH i agresora 18. maja 1993. godine došli su Admira i Boško, no snajperski metak prvo je pogodio njega, a zatim i nju. Dopuzala je do Boška, zagrlila ga i u smrt su otišli zajedno. Njihova tijela danima su ležala na tom međuprostoru, izvukli su ih pripadnici radnog voda VRS-a. Prvobitno su sahranjeni u Lukavici, a 1996. godine posmrtni ostaci sahranjeni su na groblju Lav.

Admira Ismić i Boško Brkić/Foto: Dnevno.hr

Svake godine 18. maja na grobu Boška i Admire građani ostavljaju cvijeće, a i brojni turisti koji su saznali za ovu tužnu ljubavnu priču. 

Admira i Boško, djevojka i mladić različitih vjera, nisu znali za razlike, maštali su o zajedničkom životu, vjerovali da ih ništa ne može razdvojiti. Voljeli su se pod sarajevskim nebom, vjerovali da ljudskost, dobrota i ljubav mogu pobijediti rat, mržnju i svo zlo koje se nadvilo nad Sarajevom.

Youtube

Pjesma grupe Zabranjeno pušenje Boško i Admira snimljena je 2013. godine i govori o tragičnoj ljubavi dvoje Sarajlija, Bošnjakinji i Srbinu, koji su rođeni iste godine, o njihovoj bezgraničnoj ljubavi otkako su se upoznali u srednjoj školi i o tome kako ih različitosti, ljudska zloba, rat pa čak ni smrt nisu uspjeli rastaviti.

Boško i Admira prozvani su sarajevskim Romeom i Julijom. 

BHDINFODESK

Related posts

Visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH!

Editor

Porodice i prijatelji oprostili se od svojih najmilijih u Kozarcu

BHD Info Desk Administrator

Christian Schmidt donio odluku tvrdeći da će deblokirati formiranje Vlade FBiH

Editor

Leave a Comment