BiH

KAD TUŽILAŠTVO NEĆE: CIK BiH prijavio Milorada Dodika zbog širenja nacionalne mržnje

Nakon saznanja da Tužilaštvo BiH, nakon najmanje dva obraćanja javnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika na press konferencijama u kojima verbalno napada članicu Centralne izborne komisije BiH gđu Vanju Bjelica-Prutina i Centralnu izbornu komisiju BiH, nije pokrenulo postupak po službenoj dužnosti, Centralna izborna komisija BiH je poduzela konkretne korake.

S tim u vezi, danas je sačinjena prijava protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog sumnje na počinjenje krivičnog djela iz člana 145a Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i ista će biti dostavljena Tužilaštvu BiH. Centralna izborna komisija BiH se ovom prilikom zahvaljuje svim međunarodnim zvaničnicima u BiH i pojedincima iz BiH koji su dali podršku Centralnoj izbornoj komisiji BiH i gđi Vanji Bjelica-Prutina, a posebna zahvalnost ambasadorici Kathleen Kavalec, šefici Misije OSCE-a u BiH, Nj.E. Johanni Stromquist, ambasadorici Kraljevine Švedske u BiH, Nj.E. Matthew Fieldu, ambasadoru Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, gđi Ekaterini Dorodnovoj, zamjenici Šefa Delegacije EU u BiH i Ambasadi SAD-a u BiH.

I na kraju, bez obzira na sve pritiske kojima je izložena, Centralna izborna komisija BiH će kao neovisan državni organ nastaviti raditi poslove iz svoje nadležnosti u skladu sa zakonom.

Krivično djelo prema Krivičnom zakonu BiH 

Član 145a

“Ko javno izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini, kazniće se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

(2) Ko krivično djelo iz stava (1) ovog člana učini zloupotrebom svog položaja ili ovlašćenja, kazniće se kaznom zatvora od jedne do deset godina.

Patria

Related posts

“Jedna si jedina” himna Bosne i Hercegovine usvojena prije 25 godina

BHD Info Desk Administrator

Policija pojasnila: Ko i pod kojim uslovima može iz BiH u Neum preko Hrvatske?

Editor

Jesu li bosanskim Hrvatima dani odbrojani?

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment