Religija

Zagreb: Svečanom akademijom ispraćena 13. generacija Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića

banner

Svečanom akademijom koja je održana u Maloj dvorani Koncertne dvorane “Vatroslav Lisinski” jučer je ispraćena je 13. generacija maturanata Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića.

Pored sretnih i ponosnih roditelja, akademiji je prisustvovao i muftija zagrebački akademik Aziz ef. Hasanović, izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u BiH Mensur-ef. Karadža, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje sport i mlade Grada Zagreba Luka Juroš, profesorice i profesori, odgajatelji, imami i muallime, osoblje škole, te veliki broj članova porodica i prijatelja maturantica i maturanata.

Ovogodišnja akademija okupila je 21 maturanticu i maturanta koji su za temu akademije odabrali životna iskustva i iskušenja Ibrahima a.s. kao poruku koja vrijedi u svakom vremenu i prostoru.

Razrednica prof. Katarina Friščić posljednji put je prozvala svoje učenice i učenike, te im je u emotivnom obraćanju poželjela mnogo uspjeha u daljnjem životu i obrazovanju.

Direktor Islamske gimnazije Mevludi-ef. Arslani je istaknuo da se ove godine navršava 30. godišnjica osnivanja škole i da škola predstavlja značajnu odgojno-obrazovnu instituciju, ne samo za Islamsku zajednicu u Hrvatskoj, već i šire.

Naveo je uspjehe koje su učenici i učenice ove generacije postigli učestvujući na državnim i međunarodnim smotrama znanja iz raznih oblasti.

Uputio je čestitke svima, posebno maturanticama i maturantima, te razrednici na postignutim rezultatima, budući da je čak troje učenika s prosjekom 5.0 u četvrtom razredu.

Zahvalio je osnivaču Mešihatu Islamske zajednice u Hrvatskoj, kolegicama i kolegama, osoblju škole, a posebno gradonačelniku Grada Zagreba Tomislavu Tomaševiću na pokroviteljstvu. 

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje sport i mlade Grada Zagreba Luka Juroš istaknuo je da postoji barem tri razloga za ponos.

– Jedan je ponos Grada Zagreba što ima ovakvu školu te da nas različitosti čine snažnijima i bogatijima. Drugi je ponos Zajednice i društva, a treći maturantica i maturanata te njihovih roditelja i nastavnika na postignutom uspjehu – kazao je.

Na kraju obraćanja im je poželio mnogo uspjeha u budućnosti.

Mensur-ef. Karadža, izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića, uputio je čestitke reisul-uleme i u svoje osobno ime, istaknuvši značaj škole za Islamsku zajednicu u cjelini.

Muftija akademik Aziz-ef. Hasanović se osvrnuo na 30. godišnjicu, posebno čestitavši i istaknuvši značaj doprinosa njegovog prethodnika muftije Ševko-ef. Omerbašića, koji je sa svojim saradnicima ideju sproveo u djelo koje je do sad iznjedrilo 28 generacija medresanata i gimnazijalaca.

Ukazao je na činjenicu da je nekad teško pomiriti očekivanja roditelja i učenika s onima nastavnika, ali i puno uvjerenje da nastavnici svojim predanim radom i kompetencijama sigurno imaju pravo u zahtjevima koje pred učenike postavljaju čemu svjedoče i rezultati koji se postižu na državnoj maturi budući da je Gimnazija po ukupnom rezultatu iznad državnog prosjeka.

Najavio je potrebu gradnje nove škole i da očekuje podršku Grada Zagreba u ovom projektu. 

Također, istaknuo je i stipendije za najbolje te ustrajnost Mešihata da osigura najbolje uvjete za školovanje. Čestitao je maturanticama i maturantima te im je uručio prigodne poklone.

Ovogodišnji učenici generacije su Tarik Škaljić i Nejla Vilić koji su prema ostvarenom uspjehu i sistemu bodovanja vannastavnih aktivnosti zaslužili ovo prestižno priznanje. 

Program je završio dovom koju je proučio na kraju Idriz-ef. Hasanović nakon čega je uslijedilo međusobno fotografiranje i čestitanje te zakuska u predvorju dvorane.

(Preporod.info)

Related posts

Vaktija: Kada počinje ramazan i kada su bajrami

Editor

Podržimo izgradnju džamije u Rubinićima, općina Han Pijesak

Copo Sejo

ZBOG NAVODNE SIGURNOSNE PRIJETNJE Zoran Milanović otkazao posjetu Bosni i Hercegovini

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment